Sramni izvještaji iz Srbije: JNA je oslobodila Vukovar i spasila civile

Sramni izvještaji iz Srbije: JNA je oslobodila Vukovar i spasila civile

Foto: Vijesti.ba

Vukovar se danas prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe.

Pri tome su počinili brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru. U agresiji na Vukovar poginulo je više od 2700 ljudi.

S druge strane, režimski mediji u Srbiji danas rade ono što najbolje znaju – lažu, prenose Vijesti.ba

Neki od njih danas izvještavaju o tome kako su “jedinice JNA i teritorijalne odbrane, popunjene uglavnom Srbima, ušle su u ruinirani grad i iz podruma oslobodile izmučene civile, pretežno Srbe”.

Navodi se ovo sramnom u članku beograrskih Novosti i dodaje da je Vukovar zapravo žrtva Franje Tuđmana

Na RTS-u je ovim povodom gostovao Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. On navodi da Srbi smatraju da je taj rat počeo oko zaštite srpske manjine u Hrvatskoj, koja je sa puno prava osetila da je opet došla pod ustašku vlast.

“Kada je riječ o događaju u Vukovaru, neverovatan je kontrast kada se gledaju vesti TV Beograda tada i HRT-a, oni su ćutali tog dana, a naši su prikazalikao oslobođenje jednog grada od ustaškog tetora”, kaže Marković.

Prije par dana na srbijanskom Pinku Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba u regionu raloe je da je 18. novembra obilježavanje oslobođenja Vukovara od strane Jugoslovenske armije, a da je Vukovar simbol stradanja srpskog naroda.


– Današnja vlast Hrvatske nije spremna da prizna to, niti da podigne neki spomenik – objasnio je Linta.(Vijesti.ba)

Komentariši