Slovenski ministar: Hrvatska treba u šengensku zonu, a granice EU-a štititi ogradama

Aleš Hojs je reako da se stanje sa migracijama pogoršalo ‘hibridnim ratom’ predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka protiv EU-a.

Stotine migranata, najviše porodice sa djecom nalazi se u novoformiranom improvizovanom šatorskom naselju u blizini Velike Kladuse, svega nekoliko kilometara od granice sa Hrvatskom (Armin Durgut / PIXSELL)

Published On 18 Nov 2021

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor značajno će pridonijeti kontroli ilegalnih migracija u regiji i Slovenija nastavlja snažno podupirati ostvarenje tog cilja, kazao je u četvrtak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji je uvjeren da problem ilegalnih migracija treba rješavati upotrebom svih sredstava, uključujući ogradama na granicama.

“Veliki smo zagovornik ulaska Hrvatske u šengenski prostor, svi su tehnički uvjeti uglavnom ispunjeni i čeka se politička odluka”, izjavio je Hojs novinarima u Sarajevu.

Očekuje da se odluka donese do ljeta 2022. “Realno mislim da konačne odluke neće bili prije juna ili jula naredne godine”, kazao je Hojs.

Po njegovim riječima, pomicanje vanjske šengenske granice ka jugu pridonijet će boljoj kontroli ilegalnih migracija i bilo bi najbolje da se na granicama Grčke uspostavio učinkovit mehanizam kontrole koji bi zatvorio zapadnobalkansku rutu.

Hojs je istaknuo da se stanje pogoršalo “hibridnim ratom” predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka protiv EU-a i kolapsom vlasti u Afganistanu.

Međunarodna konferencija o migracijama u Sarajevu

U četvrtak je u Sarajevu počela dvodnevna regionalna konferencija o migracijama, a cilj je smanjenje neregularnih migracija u Evropskoj uniji jačanjem kapaciteta na Zapadnom Balkanu, izvijestio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Radi se o prvom okupljanju regionalnih aktera vezanih za migracije. Zajedno s predstavnicima Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovaraju o konkretnim rješenjima.

Zvaničnici iz Bosne i Hercegovine pozvali su Evropsku uniju na nastavak podrške, ističući da je u toj zemlji od početka 2018. do sada otkriveno više od 84.000 nezakonitih migranata.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je da je ta zemlja spremna pružiti humanitarnu pomoć migrantima, ali da ne želi biti njihova spavaona na putu do zapadnoeuropskih zemalja.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

Poljska: Bjelorusija autobusima odvodi migrante

Nije jasno gdje su odvedeni, a informacije koje su iznijeli zvaničnici je teško provjeriti zbog ograničenja sa kojima se novinari suočavaju u radu sa obje strane granice.Published On 17 Nov 2021

Jablonski: Sigurnosne snage Bjelorusije dale šok-bombe migrantima

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Pawel Jablonski rekao je u razgovoru za Al Jazeeru kako postoji mogućnost eskalacije, te da je riječ o umjetno izazvanoj krizi, za koju krivi Bjelorusiju.Dužina videa 05 minutes 09 seconds05:09Published On 16 Nov 2021

Poljska izvještava da bjeloruski vojnici daju metadon migrantima

Al Jazeerin reporter Marin Veršić je u blizini graničnog prijelaza između Poljske i Bjelorusije.Dužina videa 03 minutes 36 seconds03:36Published On 15 Nov 2021

Hiljade migranata na granici Bjelorusije i Poljske, novinarima zabranjen pristup

Na području poljske granice sa Bjelorusijom na snazi je vanredno stanje. Marin Veršić je u blizini graničnog prelaza između Poljske i Bjelorusije.Dužina videa 04 minutes 03 seconds04:03Published On 14 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Vukovar – 30 godina: Deseci hiljada ljudi u koloni sjećanja

Mijatović poziva političke lidere u regiji da riješe pitanje nestalih

Trideset godina kasnije, prisjećamo se žrtava opsade Vukovara, napisala je Dunja Mijatović (Fena)

Beograd: Mirovna akcija u crnini povodom pada Vukovara

Žene u crnom drže transparent 'Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru' (Anadolija)

Federacija BiH u decembru uvodi obavezne COVID potvrde

Vlada Federacije je podržala prijedlog Kriznog štaba o uvođenju pravila 'vakcinisan-testiran-prebolio' (Armin Durgut / PIXSELL)

POPULARNOMIŠLJENJA

Logika pokretača: Ako je potvrđena Republika Srpska, zašto nije Herceg Bosna

Tuđman i njegova tadašnja administracija imali su teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini i to su pokušali ostvariti preko Herceg Bosne (EPA)

Kina pretekla SAD po vrijednosti nacionalnog bogatstva

Kina bi se potencijalno mogla suočiti sa problemom zbog dugova investitora kao što je Evergrande Group (EPA)

Uklonjen transparent u Novom Sadu na kojem je pisalo da je Mladić zločinac

Iz LSV javljaju da je nekoliko mladića već jajima gađalo transparent i da su nakon toga pobjegl (Twitter)

Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

Komentariši