SALKIĆ: OTKLONITI POSLJEDICE GENOCIDA I UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA

Adnan Herco 17/11/2021

U organizaciji Koordinacije boračkih organizacija i saveza Tuzlanskog kantona (TK) danas je upriličena posjeta općinama Podrinja u kojima žive povratnici, pripadnici boračke populacije u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Najprije je upriličena posjeta Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Potom je upriličena posjeta Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Borci su posjetili i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine, a nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti žrtvama genocida prikazan je i dokumentarni film.

Istovremeno, u sklopu posjete u Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici održana je i tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina moja domovina”.

Današnjoj posjeti prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je u svom obraćanju prisutnima istakao da je “cilj dijela bosanskih Srba, koji zagovaraju separatističku politiku, da na negiranju genocida odgoje nove generacije koje će nastaviti realizaciju ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru i podjeli Bosne i Hercegovine”.

  • Oni koji danas blokiraju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine tražeći izmjenu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine zapravo traže mogućnost da nastave završnu fazu genocida kroz negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida, veličanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda, vrijeđanje, ponižavanje žrtava i njihovih potomaka. Na negiranju genocida cilj je odgojiti nove generacije koje će nastaviti realizaciju ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru i podjeli Bosne i Hercegovine – kazao je Salkić.

Potpredsjednik RS smatra da “nakon historijskih presuda Vojsci RS-a i dijelovima policije RS-a da su počinili genocid, te presudi predsjedniku RS-a i komandantu VRS-a da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata i da su počinili genocid, uz druge učesnike, neophodno je krenuti u otklanjanje posljedica koje su nastupile kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata, ‘etničkog čišćenja’ i genocida”.

  • Historijska je obaveza civiliziranog svijeta, nakon utvrđivanja sudskih činjenica, da dođe do otklanjanja posljedica koje su nastale nakon počinjenog genocida. Naša je obaveza da svakodnevno trajno podsjećamo sebe, ali i sve druge na ovu obavezu i da tražimo sagovornike u civiliziranom svijetu da nam pomognu u otklanjanju posljedica genocida – ističe Salkić.

U tom kontekstu podsjeća da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio pravo na povratak bez diskriminacije, ali da taj segment mirovnog sporazuma nikada nije zaživio u entitetu RS.

  • Ovdje su Bošnjaci koji su se vratili nakon progona izlagani i danas su izloženi svakom obliku diskriminacija u obrazovanju, pri zapošljavanju, kroz negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda, kroz zastupljenost i predstavljanje u lokalnim i entitetskim organima…, podsjeća Salkić.

U vezi s tim, navodi da je sistemska diskriminacija zamjena za ratne metode, te da su ciljevi isti, prije svega, etnički čist srpski pravoslavni prostor i odvajanje ovog dijela Bosne i Hercegovine.

  • Naš odgovor treba biti jasan sa konkretnim ekonomskim projektima u ovom dijelu naše domovine radi osnaživanja onih koji se bore protiv separatističke politike dijela bosanskih Srba – navodi Salkić.

Po njegovim riječima, međunarodna zajednica snosi veliku odgovornost za ovo što se danas dešava, “jer godinama ide linijom manjeg otpora, tolerišući negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, provođenje sistemske diskriminacije i aparthejda radi realizacije ratnih ciljeva”.

  • Mentori iz međunarodne zajednice kroz rješenja koja su donosili ostavili su Bošnjake u ovom dijelu Bosne i Hercegovine bez ustavnih mogućnosti da mijenjaju stanje, a u isto vrijeme dali su mehanizme bosanskim Srbima da blokiraju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine – smatra Salkić.

Napominje da se svugdje u svijetu mir i stabilnost postižu na vladavini prava, na poštivanju sudskih presuda, na istini i pravdi, te da tako treba biti i u Bosni i Hercegovini, a da međunarodna zajednica treba na tome insistirati.

  • Separatisti unutar bosanskih Srba, oni koji ugrožavaju mir i stabilnost, koji veličaju ratne zločince, koji negiraju genocid i koji kroz institucije krše Dejtonski mirovni sporazum provodeći sistemsku diskriminaciju, trebaju biti sankcionisani od nadležnih institucija i međunarodne zajednice – poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Komentariši