Organizacija ‘Remembering Srebrenica’ zabrinuta zbog stanja u BiH

Iz organizacije upozoravaju da je reakcija Milorada Dodika na uvođenje Zakona o zabrani negiranja genocida prijetnja ponovnim uspostavljanjem VRS-a, institucije odgovorne za genocid u Srebrenici.

Čini se neshvatljivim misliti da se sada suočavamo s jezivom perspektivom povratka u one mračne dane 1990-ih, poručili su iz organizacije (Facebook: Remembering Srebrenica)

Published On 18 Nov 2021

Organizacija “Remembering Srebrenica” iz Londona reagovala je i uputila pismo u kojem brine zbog ozbiljne situacije u Bosni i Hercegovini.

“Kao odgovor na uvođenje zakona o negiranju genocida od strane prethodnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik prijeti napuštanjem državnih institucija – uključujući ponovno uspostavljanje vojske bosanskih Srba, same institucije odgovorne za genocid u Srebrenici”, napisao je predsjednik organizacije .

Visoki predstavnik opisao je formiranje paralelnih entitetskih institucija kao čin ‘ravan secesiji’ i upozorio da zemlji prijeti neposredna opasnost od raspada, s “vrlo stvarnim” izgledima za obnavljanjem sukoba.

“Dodikovi postupci ne bi smjeli čuditi i vrhunac su višegodišnjeg potkopavanja rada državnih institucija i etnonacionalističke retorike u kojoj on dugo nastoji razbiti državu Bosnu i Hercegovinu.”

Koncept “srpskog sveta”

Sve ove destabilizirajuće akcije podupiru se konceptom ujedinjenja “srpskog svijeta” – idejom koja je alarmantno slična “Velikoj Srbiji” bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića.

“Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije samo 26 godina bio je planirani i industrijalizirani završetak prisilne deportacije, mučenja, masovnih ubistava i sistematskog seksualnog nasilja koje su se širom Bosne događale od strane snaga bosanskih Srba kao dio njihovog cilja stvaranja “Velike Srbije”. Čini se neshvatljivim misliti da se sada suočavamo s jezivom perspektivom povratka u one mračne dane 1990-ih. Toliko preživjelih već je moralo podnijeti toliku bol i patnju i sada moraju ponovno proživjeti traumu i tjeskobu straha za svoju budućnost.”

Rad sa zastupnicima

“Kao što će mnogi od vas biti svjesni, “Remembering Srebrenica” je vrijedno radila sa zastupnicima iz cijelog političkog spektra i u Donjem domu i Domu lordova, Svestranačkoj parlamentarnoj skupini za Bosnu, Svestranačkoj parlamentarnoj skupini za Srebrenicu, također i sa ključnim pojedincima i organizacijama za podizanje svijesti o brzom pogoršanju situacije u Bosni i Hercegovini. Stoga smo zahvalni zastupniku Anthonyju Mangnallu što je prošle sedmice podnio hitna pitanja u Parlamentu i predsjedniku koji je to odobrio. Također smo zahvalni svim zastupnicima koji su sudjelovali u ovoj raspravi i državnom ministru u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, Rt Hon. James Cleverly, zastupniku za iznošenje jasnog i čvrstog stava Vlade”, naveo je Waqar Azmi u pismu.

Ovo pitanje je potom pokrenuto u Domu lordova sljedećeg dana i zahvalni smo državnom ministru u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, lordu Ahmadu iz Wimbledona na odgovorima na pitanja članova.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

William Hague: Dodik potkopava državu BiH uz pomoć Srbije i Rusije

Bosna bi bila poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zemlja koja nema mogućnosti da se pridruži NATO-u ili da ikada funkcionira kao normalna zemlja, piše Hague u tekstu objavljenom u ‘The Timesu’.Published On 16 Nov 2021

Schmidt: Dodikovi planovi nedopustivi udar na pravni poredak

Tijelo koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma PIC u srijedu je posebnom izjavom dalo podršku Visokom predstavniku te potrebi očuvanja mira u BiH.Published On 10 Nov 2021

Džaferović iz Brisela: Milorad Dodik će biti zaustavljen

“Ne poziva na rat onaj koij kaže da će štititi institucije Bosne i Hercegovine, nego na rat poziva onaj koji kaže da će napasti Oružane snage BiH”, poručuje član Predsjedništva Šefik Džaferović.Dužina videa 08 minutes 45 seconds08:45Published On 11 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Macron dolazi u službenu posjetu Hrvatskoj

Hrvatska je, uz Mađarsku, jedna od dvije članice Evropske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata (EPA)

Evropski sud: Hrvatska mora platiti 40.000 eura porodici poginule Madine

Evropski sud za ljudska prava sad je odlučio da Hrvatska porodici djevojčice treba isplatiti odštetu od 40 hiljada eura zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima (Reuters)

Klasić: Događaj u Borovom selu ključan za početak rata

Klasić: Odnos Srbije prema zločinima u Hrvatskoj se promijenio na gore

POPULARNO

Uklonjen transparent u Novom Sadu na kojem je pisalo da je Mladić ratni zločinac

Iz LSV javljaju da je nekoliko mladića već jajima gađalo transparent i da su nakon toga pobjegl (Twitter)

Glavašević: Uvijek ću osuđivati one koji pripadaju istoj naciji – zločinačkoj

'Ne može neki grad biti istodobno mjesto posebnog pijeteta i mjesto svakodnevice jer to dvoje naprosto ne ide skupa', smatra Glavašević (Pixsell)

Astra: Smještaj radnika Linglonga izgleda kao logor

Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

Komentariši