DR. WAQAR AZMI OBE UPUTIO OTVORENO PISMO: NE SHVATLJIVO JE DA SE PONOVO PRISJEĆAMO NA MRAĆNE DANE 1990-IH GODINA

Adnan Herco 17/11/2021

Predsjedavajući i osnivač britanske humanitarne organizacije “Sjećanja na Srebrenicu” (Remembering Srebrenica) dr. Waqar Azmi OBE uputio je otvoreno pismo svima da se podigne svijet o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i namjera iz manjeg Bh. entiteta.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

Sjećanje na Srebrenicu Britanije je duboko zabrinuto zbog ozbiljne situacije u Bosni i Hercegovini.

Kao odgovor na uvođenje zakona o negiranju genocida od strane prethodnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, srpski člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik prijeti napuštanjem državnih institucija – uključujući ponovno podizanje tzv. Vojske RS, same institucije odgovorne za genocid u Srebrenici.

Aktuelni visoki predstavnik opisao je formiranje paralelnih entitetskih institucija kao “ravno secesiji” i upozorio da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada, s “veoma stvarnim” izgledima za povratak sukoba. Postupanje Dodika ne treba da čudi i predstavlja kulminaciju višegodišnjeg podrivanja rada državnih institucija i etnonacionalističke retorike u kojoj on dugo nastoji razbiti državu Bosnu i Hercegovinu.

Sve ove destabilizujuće akcije su podržane konceptom ujedinjenja „srpskog sveta“ – idejom koja je alarmantno slična „Velikoj Srbiji“ bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića.

Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije samo 26 godina bio je planirani i industrijalizirani završetak prisilne deportacije, mučenja, masovnih ubistava i sistematskog seksualnog nasilja koje su se širom Bosne dešavale od strane snaga bosanskih Srba kao dio njihovog cilja stvaranja “Velike Srbije”.

Čini se neshvatljivim pomisliti da se sada suočavamo sa jezivom perspektivom povratka u one mračne dane 1990-ih. Toliko preživjelih je već moralo podnijeti toliku bol i patnju i sada moraju ponovo proživjeti traumu i tjeskobu straha za svoju budućnost.

Kao što će mnogi od vas biti svjesni, Sjećanje na Srebrenicu je vrijedno radilo sa parlamentarcima iz cijelog političkog spektra i u Donjem domu i Domu lordova, Svestranačkoj parlamentarnoj grupi za Bosnu, Svestranačkoj parlamentarnoj grupi za Srebrenicu, također ključni pojedinci i organizacije za podizanje svijesti o brzom pogoršanju situacije u Bosni i Hercegovini. Stoga smo zahvalni poslaniku Anthonyju Mangnallu što je prošle sedmice podnio hitna pitanja u parlamentu i predsjedniku koji je to odobrio. Također smo zahvalni svim poslanicima koji su učestvovali u ovoj debati i državnom ministru u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, Rt Hon. James Cleverly, poslanik za iznošenje jasnog i čvrstog stava Vlade. Ovo pitanje je potom pokrenuto u Domu lordova sljedećeg dana i mi smo zahvalni državnom ministru u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, lordu Ahmadu od Wimbledona na odgovorima na pitanja članova.

Zahvaljujemo se i zastupnici Alicia Kearns koja je kopredsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu, čiji smo sekretarijat, što je organizirala hitan okrugli sto poslanika uz brifing ambasadora Bosne i Hercegovine, Njegove Ekselencije Vanje Filipović. Na kraju, naravno, zahvalni smo na ogromnom vodstvu baronice Arminke Helić koja je kontinuirano bila vodeći glas u ovom kritičnom vremenu.

Nastavićemo da radimo sa poslanicima, kolegama, relevantnim APPG-ima i ključnim zainteresovanim stranama. Međutim, željeli bismo zatražiti od svih naših 1.450 zajednice i pristalica da pišu svojim lokalnim poslanicima kako bi podigli svijest o ovom pitanju i pozvali ih da se pozabave ovim važnim pitanjem i iskoriste svoju poziciju kako bi pozvali vladu da interveniše u ovoj kritičnoj situaciji.

Šablonu koji možete koristiti možete pristupiti ovdje.

s poštovanjem, Dr Waqar Azmi OBE Chair, Remembering Srebrenica. – stoji u ovom pismu.

Waqar Azmi OBE uvršten je na 500 najuticajnijih muslimana na svijetu prema Univerzitetu Georgetown, kao i na listu azijskih snaga 100 najuticajnijih Azijata u Velikoj Britaniji i na listi najutjecajnijih muslimana u Velikoj Britaniji.

On je također predsjednik Waterhouse Consulting Group i guverner Birmingham City University. On je također bio glavni savjetnik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za raznolikost u Uredu kabineta i ambasador EU za interkulturalni dijalog.

Komentariši