Građani o grafitima posvećenim Mladiću u Prijedoru: Oni su rezultat političara

Autor: Tatjana Drljić 17. nov. 2021

Izvor: N1

Tri grafita posvećena Ratku Mladiću, osuđenom za genocid pred Haškim tribunalom, osvanula su u noći između 15. i 16. novembra u Prijedoru, ali su brzom reakcijom građana i prekrečena. Građani ovog grada na Sani, uglavnom, osuđuju ovaj vid provokacije. Predstavnici vjerskih islamskih zajednica i bivši zarobljenici prijedorskih logora, potreseni, ali kažu da je brza reakcija građana, pokazatelj da je ipak više onih koji ne slijede politiku provokacija.

Jedan od njih osvanuo je i u naselju Skela, u blizini mezarja. Sva tri grafita su prekrečena od strane mještana, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, saopšteno je iz Policijske uprave ovog grada.

“Policijski službenici izašli su na lice mjesta i o navedenom obavijestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da u navedenom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela. U toku je preduzimanje mjera i radnji

Predstavnici vjerskih zajednica osudili su ovaj vid provokacije, ali kažu da su već naviknuti da ispade pojedinaca, kojih je i ranije bilo. Ipak, kako navode, brza reakcija građana je pozitivan znak koji pokazuje da je većina građana u ovom gradu protiv politike provokacija.

“Nažalost, mi smo navikli. Imali smo težih slučajeva i razbijanja prozora na džamijama i težih grafita i uvreda… Na to smo već navikli. Mi znamo da uvijek ima ljudi koji su još zadojeni mržnjom, koji provociraju, koji izazivaju probleme”, rekao je Husein ef. Velić, glavni imam MIZ Prijedor.

Potreseni su i bivši zarobljenici prijedorskih logora, koji kako kažu, imaju garancije da će počinitelj biti pronađen.

“Sramota je ovo za građanstvo Prijedora što se ovo dešava. Ja mislim da je ovo nečiji politički potez, da proba ponovo zavaditi ovaj narod koji je dovoljno propatio na ovim prostorima. Mislim da bi svi trebali biti svjesni da ne nasjedamo na neke provokacije”, naglasio je Fikret Alić, iz Udruženja logoraša iz Kozarca.

Građani Prijedora nisu željeli mnogo komentarisati, ali su uglavnom osudili posljednje događaje u njihovom gradu.

“Pa ne znam, nisam nešto u to upućena, ali sam, nornmalno, protiv toga što rade tako nešto. Šta da vam kažem, mi ne možemo to promijeniti, mi smo mali narod, da možemo, eto sreće”, rekla nam je građanka Prijedora.

“Da ti kaže, ja sam 100% za to. Ko god je protiv njega neka kaže da ne valja on, ali je valjao Miloš Janković (ja), neko ko je valjao. I ko god bi se pojavio drugi, znači, ne valja ni taj. U suštini, ko ne valja, ne valja srpska vojska”, rekao nam je jedan od anketiranih građana.

“Ništa, o tome nemam riječi”, bio je jedan od kratkih odgovora.

Oni s kojima smo razgovarali, međutim, saglasni su da su ovakvi incidenti više rezultat neodgovornih političara kojima je u cilju da siju netrpeljivost, nego pojedinaca.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je 23. jula ove godine donio odluku o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojom se, između ostalog, predviđaju kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za sve koji na bilo koji način negiraju jzločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom. S tim u vezi obišao je i nekoliko gradova u Republici Srpskoj, te naložio uklanjanje murala ratnim zločincima.

Komentariši