Detalji nastavka istrage ubistva sarajevskih policajaca: Čija je to odgovornost?

Autor: Sanda Arnautović 17. nov. 2021

Izvor: N1

Državna agencija za istrage i zaštitu preuzela je istragu ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Raspuštanje tima kantonalne policije koja se bavila ovim slučajem, plasiranje u javnosti detalja iz spomenute istrage, između ostalog, dovelo je do loših odnosa na relaciji Tužilaštvo-MUP. No, sad se nameće pitanje, čija je odgovorost u svemu ovome?

Da Državna agencija za istrage i zaštitu preuzima istragu o ubistvima sarajevskih policajaca, jasno je iz saopštenja Tužilaštva KS. Ovaj posao, navode dalje, SIPA će obavljati uz eventualnu asistenciju pripadnika kantonalne policije.

“Iako SIPA od samog počinjenja krivičnog djela ubistva pripadnika MUP-a KS poduzima radnje u predmetu, naredbom Tužilaštva KS od 12. novembra naloženo je SIPA-i da nastavi daljnje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva i prikupljanja dokaza”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

A iz kantonalne Uprave policije, kažu, postupit će shodno odluci Tužilaštva KS i tako ostati profesionalni, za razliku od postupajućeg tužilaštva, odnosno tužitelja u ovom slučaju.

“Uprava policije MUP-a KS će postupiti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i uputama, odnosno, naredbama nadležnog tužilaštva kako bi se u potpunosti okončale aktivnosti na istrazi u ovom predmetu, iako je veoma indikativno da je Tužilaštvo KS, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga”, stoji u saopštenju Uprave policije KS.

Nezvanično, ovakva odluka donesena je nakon što je kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo prijedlog Tužilaštva KS za formiranje zajedničkog tima. A potom i sporna izjava komesara, koji u javnost, podsjetimo plasira detalje iz istrage u predmetu ubistva dva policajca, a potom konstatuje da je, s policijskog aspekta, ovaj slučaj rasvijetljen.

“U petak, 05.11. ove godine, kantonalnom Tužilaštvu KS podnijeli dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv više osoba, za kojim se, prema prikupljenim dokazima, postoji osnova sumnje da se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistva, izvršenog 26.10.2018. godine, u ulici Geteova na Alipašinom polju, područje općine Novi Grad, kojom prilikom su života lišeni policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović”, naveo je Nusret Selimović, komesar MUP-a KS, 8. novembra ove godine.

Bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac, kaže da su ovakve izjave komesara ishitrene i neprimjerene. Kada se istraga o ubistvu sarajevskih policajaca završi, poručuje on, morat će se utvrditi odgovornost zbog čega je do ovoga došlo.

“Istraga nije gotova dok tužilac ne kaže, tu je tačka i tu nema priče nikakve, bez obzira šta vi mislili, i šta vi osjećali. Ovdje će se morati poslije svega, kad se utvrdi tačno ko je pucao na Adisa i Davora, i kad bude podignuta i potvrđena optužnica, iza koje će stajati dokazi koji to i potkrepljuju, onda će se morati staviti jedna informacija ili izvještaj i od policije i tužilaštva i reći šta je sve do ovoga dovelo”, navodi Nermin Pećenac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

Očekivalo se da će na nedavno održanoj vanrednoj sjednici Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara KS biti inicirana smjena aktuelnog komesara Nusreta Selimovića, no, do toga nije došlo. Po zakonu to nisu u mogućnosti, poručeno je nakon sjednice, jer je istraga još u toku.

Nezavisni odbor zatražio je dodatnu informaciju Tužilaštva KS da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela u radu policijskog komesara. Sedam članova odbora, očito, nema jedinstven stav po ovom pitanju. No, treba istaći da mandat ovog saziva odbora ističe početkom naredne godine, ali da su dužni prije kraja mandata još jednom ocijeniti rad aktuelnog komesara.

Komentariši