Chollet vlastima RS: Povlačenje iz institucija vodi u ekonomski ćorsokak

Chollet vlastima RS: Povlačenje iz institucija vodi u ekonomski ćorsokak

Foto:EPA-EFE

U Bosni i Hercegovini se slamaju temeljni stubovi koji održavaju mir dok građani odlaze u zemlje gdje će njihova prava biti zaštićena, navodi u svom autorskom tekstu specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a, Derek Chollet, te dodaje da će SAD i EU “nastaviti uvoditi posljedice za destabilizirajuće ponašanje.”

“Tri temeljna stuba koja održavaju delikatan mir u BiH – podjela vlasti između tri konstitutivna naroda, zaštita prava svih građana i sposobnost korištenja ustavnog okvira za osnaživanje institucija neophodnih za funkcioniranje države – se slamaju. Građani BiH masovno odlaze u evropske zemlje u kojima vladavina prava štiti njihova prava i gdje korupcija ne ugrožava njihovu budućnost,” piše Chollet u svom tekstu naslova “Naša trajna odlučnost u Bosni i Hercegovini” koji je objavljen na portalu Euroactiv.

Chollet navodi da se u utorak sastao sa grupom mladih ljudi koji su odrasli u BiH nakon rat da da ga je inspirisala njihova odluka da ostanu u zemlji i njihova kreativnost i posvećenost poboljšanju svoje zemlje.

“A onda sam bio obeshrabren kad sam ih čuo kako pričaju o tome kako je teško napraviti promjenu ovdje jer se politički lideri fokusiraju na svoje bogatstvo, a ne na budućnost svog naroda,” dodaje on.

Ovakvu bi situaciju, tvrdi Chollet, uveliko promjenile “zdravorazumne reforme koje su sada na stolu.”

“One bi osigurale da svi građani imaju pravo da se kandiduju, ispravile bi nedostatak ravnoteže u podjeli vlasti, dale građanima veće povjerenje da se njihovi glasovi uzimaju u obzir, poboljšale bi klimu za investicije i stvorile bolje mjere zaštite od korupcije.”

Pozvao je lidere u BiH da iskoriste ovaj trenutak i pruže mladima “budućnost koju zaslužuju.”

“Sjedinjene Američke Države podržavaju prosperitet entiteta Republika Srpska, entiteta Federacija BiH i Distrikta Brčko u okviru jedne BiH. Nažalost, umjesto da traže opšte dobro, neki partijski lideri rade na potkopavanju funkcionalne države,” piše on.

Upozorio je da bi povlačenje iz institucija na državnom nivou, čime prijeti vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska, dovelo do “ekonomskog ćorsokaka, dodatno oslabilo vladavinu prava i oštetilo izglede za ekonomski oporavak i regionalnu integraciju. To bi naštetilo regionalnoj stabilnosti i ne bi učinilo ništa da poboljša živote običnih ljudi.”

“Postoji još drugačiji put. Sjedinjene Američke Države podržavaju korake za unapređenje napretka ka EU integracijama BiH i članstvu u NATO-u ako postigne neophodne reforme i konsenzus,” piše Chollet, te dodaje da su zbog toga državni sekretar SAD Antony Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell ponovili u zajedničkoj izjavi od 20. oktobra da Sjedinjene Države i EU vide budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi.

“Istaknuli su da smo jedinstveni u našoj čvrstoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u našem zajedničkom radu na promociji demokratskih reformi i osiguravanju da bosanskohercegovačke državne institucije funkcionišu kako bi trebale.”

“Također je imperativ da se međunarodna zajednica pozabavi ozbiljnom prijetnjom koju korupcija predstavlja za BiH, kao i za širu regiju,” dodao je.

Chollet je podcrtao da nedavna izvršna naredba predsjednika SAD Joe Bidena o proširenju režima sankcija na Zapadnom Balkanu predstavlja poruku onima koji potkopavaju Dejtonski sporazum ili druge međunarodne mirovne sporazume, kao i onima koji omogućavaju koruptivna djela.

“Sjedinjene Američke Države i evropski partneri nastavit će uvoditi posljedice za destabilizirajuće ponašanje i ciljati i ometati korumpirane mreže, podržavajući očekivanja građana BiH da će lideri provoditi zdravorazumne reforme po pitanjima vladavine prava, izborne i ekonomije,” piše Chollet.

“Ništa od ovoga neće biti lako. Ali Sjedinjene Države su predane intenzivnom angažmanu sa liderima BiH i našim partnerima u međunarodnoj zajednici kako bi se okončala politička kriza i vratili na važan posao osiguravanja funkcionalnih institucija i osnovnih reformi neophodnih za stabilnu i prosperitetnu BiH,” dodaje.

Ponovio je da SAD snažno podržavaju Visokog predstavnika Christiana Schmidta u njegovom angažmanu da uključi sve strane u BiH da pomognu zemlji da ispuni kriterije neophodne za okončanje međunarodnog nadzora.

“Prije skoro trideset godina, tadašnji senator Joe Biden predvodio je poziv na akciju za okončanje užasnog rata koji je odnio skoro 100.000 života. Danas, u svojstvu predsjednika, njegova administracija je kao i uvijek posvećena stabilnoj, mirnoj budućnosti Bosne i Hercegovine,” piše on.

“Lideri u BiH snose odgovornost za budućnost svoje zemlje – da izgrade konsenzus, da se uključe u dijalog, da deeskaliraju tenzije, osnaže postojeće institucije i inspirišu građane da grade bolje sutra,” zaključio je.(Vijesti.ba / N1)

Komentariši