Chollet: SAD će kazniti lidere koji pokušaju rastrgati BiH

Chollet: SAD će kazniti lidere koji pokušaju rastrgati BiH

Foto: AP

SAD veliku pažnju posvećuju političkoj krizi u BiH i imaju alate koje mogu upotrijebiti protiv nacionalističkih lidera koji izazivaju podjele u “ratom uplašenoj”, multietničkoj balkanskoj zemlji i koji bi je pokušali “rastrgati”.

Naš apel liderima (u BiH) je da se uzdignu iznad vlastitog interesa i pokušaju na umu imati širi interes svoje zemlje, rekao je u jučerašnjem intervjuu za Associated Press (AP) savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet.

Ukoliko lideri nastave putem podjela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, Chollet je kazao da “postoje alati kojima možemo kazniti takvo ponašanje”, spominjući moguće sankcije.

AP podsjeća da je Chollet u BiH stigao u ponedjeljak na trodnevne sastanke s najvišim političkim čelnicima usred najgore političke krize u zemlji od potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je okončano troipogodišnje krvoproliće 1995. godine.

– Veoma smo zabrinuti. U Washingtonu se posvećuje velika pažnja oko situacije ovdje, i mnogo je zabrinutosti oko putanje na kojoj se nalazi BiH i straha da je, prvi put u 26 godina, Dejtonski (mirovni sporazum) u svom najopasnijem trenutku – govori Chollet.

Međutim, ističe kako SAD i dalje vjeruju da BiH “nije prošla tačku bez povratka”.

– I dalje vjerujemo da postoji šansa da se to sve to zaustavi… i tu nisu samo SAD, tu su i naši partneri u Evropi – poručuje Chollet.

Navodi i kako će biti potrebno raditi na jačanju bh. demokratskih institucija i usmjeravanju zemlje ka cilju eventualnog pridruživanja EU.

– Morat će se donijeti mnogo teških odluka, ali SAD su posvećene da učine sve što mogu kako bi pokušale spriječiti da se dogodi ono najgore i, više od toga, pokušaju postići još bolji ishod vraćajući BiH na njen put prema euroatlantskoj destinaciji – jasna je poruka Cholleta.

AP dalje navodi kako je (Milorad) Dodik, međutim, ostao “neposlušan” nakon što su se on i druga dva člana Predsjedništva BiH jučer sastali s Cholletom, insistirajući da je američkom izaslaniku rekao da “samo nastavi sa sankcijama, mi se držimo naše politike”.

I to uprkos pismu u kojem se spominje mogućnost sankcija američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, za koje je Dodik rekao da je Chollet prenio članovima Predsjedništva.

– Prije ili kasnije, SAD će morati voditi realističnu politiku umjesto da nam prijete sankcijama – rekao je Dodik, i dodao da bosanske Srbe “više ne brinu” prijetnje – “mi služimo našim ljudima, a ne interesima SAD-a.”

(Vijesti.ba)

Komentariši