SPAHIĆ: NEDOVRŠENI RAT -NEDOVRŠENI MIR POSLIJE 25 GODINA SU OZBILJNA PRIJETNJA

Admir Jamaković 15/11/2021

Generalna skupština Fondacije građana Mediterana (FACM) održana je na Fakultetu društvenih nauka Univeziteta Valencija pod pokroviteljstvom gradonačelnika tog grada od 11. do 14. novembra.

Ibrahim Spahić, počasni član Konsultativnog vijeća FACM učestvujući u radu IX Susreta FACM čestitao je desetu godišnjicu djelovanja Fondacije koja djeluje u 19 zemalja i 29 euromediteranskih gradova među kojima je i Sarajevo i čija je osnovna misija promocija građanstva, dijaloga, povezivanje i poštivanje različitosti, obrazovanje kulturna saradnja i izgradnja mira i održivog razvoja na mediteranu, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Spahić je upoznao učesnike o aktuelnoj političkoj krizi u BiH i predstavio Deklaraciju Međunarodnog centra za mir i Apel Mreže mira BiH u kojima se naglašava da su ugroženi mir, stabilnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BH i da je na djelu urušavanje institucija države, kao  i svih rezultata postignutih u realizaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nedovršeni rat -nedovršeni mir” poslije 25 godina su ozbiljna prijetnja za sve građane BiH, regije i Evrope, istaknuto je u toj deklaraciji.

Spahić je tokom susreta sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja ambasadorom Sergiom Piazzijem istakao važnost pravovremene reakcije i parlamentarne diplomacije o čemu svjedoče i izjave i  aktivnosti  parlamentaraca iz SAD-a i Evrope.

Učesnici IX Susreta FACM usvojili su zvanični dokument Konsultativnog vijeća.

Komentariši