Kavazović s Cholletom: Sačuvati mir, neki su na putu da ga ugroze

Kavazović s Cholletom: Sačuvati mir, neki su na putu da ga ugroze

Foto: Avaz

Najvažnije je očuvati mir, dobri komšijski odnosi su osnova Bosne i Hercegovine.

Poručio je to danas u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, nakon sastanka sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena.

Sastanku u rezidenciji američkog ambasadora prisustvovali su i biskup Tomo Vukšić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. A bio je prisutan i ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Obraćajući se nakon sastanka novinarima, reis je rekao kako je zajednički zaključeno da mir nema cijenu i da svi moraju biti uključeni u njegovo očuvanje, kako naši prijatelji izvana, tako i mi u BiH i svi dobronamjerni ljudi.

– Kad imamo mir i kad ga niko neće moći narušiti, potrebno je otvoriti dijalog među liderima da razgovaraju o stvarnim interesima naroda koji žive na ovim prostorima. To smo rekli i ja, kao reis i biskup Vukšić i Finci. To je poruka koju smo poslali – ističe reis Kavazović.

Osvrnuo se i na položaj povratnika u RS-u, istakavši da, kad god neko dira u tu živu ranu, to je necivilizacijski. Povratnicima je, dodaje reis, najteže, te ističe kako svi trebamo imati odgovornosti prema svim ljudima u BiH, pogotovo prema manjinskim zajednicama, da u miru žive i rade i da im se ništa ne dogodi.

– Za sve suprotno odgovorni će biti oni koji svojim riječima i postupcima unose nemir u BiH i mogu povrijediti mir. Ljudi očito nisu svjesni toga ili imaju agende koje to mogu ugroziti – navodi Kavazović.

Prema njegovim riječima, neki su na putu da ugroze mir, i to je potrebno odmah zaustaviti.

– BiH ima mnogo prijatelja, a ima i dušmana kao i svaka zemlja, ali BiH ima dovoljno unutrašnje snage da sačuva mir  i prijatelja koji će joj pomoći u tome. Mi smo jedni drugima najpreći i niko nam nije važniji od naših komšija. Osnova BiH su dobri komšijski odnosi, to je najvažnije – poručio je reis Kavazović.


(Vijesti.ba)

Komentariši