EK o sankcijama čelnicima RS-a: Sve su opcije na stolu

Vijeće Evropske unije je još u martu 2011. godine donijelo odluku koja omogućava sankcioniranje onih koji ugrožavaju suverenitet, teritorijalnu cjelovitost, ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Peter Stano je podsjetio da Evropska komisija ima okvir za sankcije još od 2011. godine (Anadolija)

Published On 16 Nov 2021

Pravni okvir za sankcije protiv onih koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine postoje već deset godina i “trenutno su sve opcije na stolu”, izjavio je u utorak glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije u ponedjeljak su raspravljali o stanju u Bosni i Hercegovini, a Njemačka je pozvala da se razmisli o mogućnosti sankcija protiv onih koji podrivaju državne strukture, prenosi Hina.

“Što se tiče sankcija, nemam šta novo izvijestiti. Mogu samo podsjetiti da imamo okvir za sankcije još od 2011. godine. Ministri su raspravljali o situaciji u svjetlu nedavnih događaja, secesionističke retorike, neprihvatljive retorike podjela i nekih poteza koji podrivaju jedinstvo državnih institucija.”

Maas: Razmislimo o sankcijama

“Sve su opcije trenutno na stolu”, odgovorio je Stano na novinarsko pitanje priprema li Evropska služba za vanjsko djelovanje moguće uvođenje sankcija protiv čelnika bh. entiteta Republika Srpska.

Vijeće EU-a je još u martu 2011. godine donijelo odluku koja omogućava sankcioniranje onih koji ugrožavaju  ugrožavaju suverenitet, teritorijalnu cjelovitost, ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u ponedjeljak, nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a, da je pozvao da se razmisli o mogućnosti sankcija protiv onih koji potkopavaju državne strukture u Bosni i Hercegovini.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

William Hague: Dodik potkopava državu BiH uz pomoć Srbije i Rusije

Bosna bi bila poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zemlja koja nema mogućnosti da se pridruži NATO-u ili da ikada funkcionira kao normalna zemlja, piše Hague u tekstu objavljenom u ‘The Timesu’.Published On 16 Nov 2021

Maas: EU treba razmotriti sankcije zbog situacije u BiH

Situacija na Zapadnom Balkanu najgora je od završetka ratova iz 90-ih godina, smatra njemački ministar vanjskih poslova, napominjući da postoje oni žele dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu.Published On 15 Nov 2021

Borrell ponovio da Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH

Šef diplomatije Evropske unije je izrazio zabrinutost zbog toga što politički lideri u Bosni i Hercegovini ne koriste neizbornu godinu za izmjene Izbornog zakona.Published On 15 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Predstavnici Srba odali počast žrtvama Vukovara

Trebinje: Opozicija traži brže istrage i podizanje optužnica

EU priznaje zelene certifikate iz Srbije

Hoće li doći do obustave postupka protiv Todorića i ostalih?

POPULARNO

Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

List 'Mirror' otkriva plan za slanje 600 britanskih pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu (Getty Images)

MIŠLJENJA

Odred vojnika po glavi migranata: Nezapamćena hipokrizija morala i humanosti

Humanitarne organizacije barataju podacima od dvije i po do pet hiljada zaglavljenih nesretnika u raljama geopolitike (EPA)

Kako su demokrate, republikanci i američki Jevreji pomagali BiH tokom rata

Komentariši