Chollet: Susret u znak priznanja važne uloge vjerskih lidera

Chollet: Susret u znak priznanja važne uloge vjerskih lidera

Foto: Vijesti.ba

Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, razgovarao je danas u Sarajevu s vjerskim zvaničnicima u našoj zemlji.

Sastanku u rezidenciji američkog ambasadora prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, biskup Tomo Vukšić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Prisutan je bio i ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

“Sastao sam se s liderima bh. vjerskih zajednica u znak priznanja važne uloge vjerskih lidera u promovisanju pomirenja, međusobnog povjerenja i dijaloga”, kratko je na svom Twitteru nakon sastanka napisao Chollet.

Sačuvati mir, povjerenje i komšijske odnose, ovo je ukratko bila poruka vjerskih lidera u izjavi medijima nakon sastanka sa Cholletom.

– Mir nema cijenu. Svi moraju biti uključeni u njegovo očuvanje. Svi van BiH i u BiH. Kada imamo mir onda treba otvoriti dijalog između lidera o interesu zemlje i naroda koji žive ovdje – rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Medijima se obratio i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je kazao da je u BiH uvijek dobro popiti kafu s prijateljima, čak i sa onima sa kojima se ne slažete, jer se uz kafu može riješiti sve.

– Očito je da mi sami nemamo rješenja. Vrlo često stranci očekuju prijedloge i rješenja, a mi da imamo to ne bismo došli u ovu situaciju – poručio je Finci.


(Vijesti.ba)

Komentariši