Američki diplomata: Nećemo dopustiti destabilizaciju BiH

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u jeku političke krize koja potresa tu zemlju.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa savjetnikom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (Anadolija)

Published On 16 Nov 2021

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet, koji boravi u još jednoj diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini, izjavio je u utorak kako SAD pažljivo prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, jer ne žele dopustiti njenu destabilizaciju, niti ugrožavanje mira.

Chollet slovi za dobrog poznavatelja stanja u Bosni i Hercegovini jer je svojevremeno bio dio tima američkog mirovnog posrednika Richarda Holbrookea, kreatora Dejtonskog sporazuma, a sada je viši savjetnik državnog sekretara SAD-a Anthonyja Blinkena.

U trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi u jeku političke krize koja potresa tu zemlju zbog planova vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da donesu odluke koje bi de facto dovele do izdvajanja tog entiteta iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Očekuju dogovor Izetbegovića i Čovića

Chollet je u ponedjeljak iza zatvorenih vrata, zajedno s posebnim američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, razgovarao s čelnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije (SDA), Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, a u utorak se sastao s predstavnicima vjerskih zajednica u zemlji.

Čović i Izetbegović potvrdili su kako je na dnevnom redu bila izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali i kako razgovor s Cholletom i Gabrijelom Escobarom, specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Joea Bidena, nije doveo ni do kakvih promjena u poznatim stavovima vladajuće hrvatske i bošnjačke stranke.

“Oni [SAD] i dalje očekuju da se ja i Čović dogovorimo”, kazao je Izetbegović novinarima.

Chollet je pozvao na razgovor i čelnike Islamske te Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i Katoličke crkve.

Podrška SAD-a euroatlanskom putu BiH

Chollet se sastao i s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članovima bh. Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

“SAD podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, naš euroatlanski put, to je i na današnjem sastanku potpuno jasno i po ko zna koji put kazano”, izjavio je nakon sastanka u Sarajevu Džaferović.

Kazao je da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovin dobili pismo američkog državnog sekretara, navodeći da će javnost biti obaviještena o tom pismu.

“Amerika ostaje posvećena Bosni i Hercegovini i nastavit ćemo raditi dalje s našim prijateljima kako bismo prevazišli krizu u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina”, rekao je Džaferović.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

William Hague: Dodik potkopava državu BiH uz pomoć Srbije i Rusije

Bosna bi bila poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zemlja koja nema mogućnosti da se pridruži NATO-u ili da ikada funkcionira kao normalna zemlja, piše Hague u tekstu objavljenom u ‘The Timesu’.Published On 16 Nov 2021

Maas: EU treba razmotriti sankcije zbog situacije u BiH

Situacija na Zapadnom Balkanu najgora je od završetka ratova iz 90-ih godina, smatra njemački ministar vanjskih poslova, napominjući da postoje oni žele dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu.Published On 15 Nov 2021

Borrell ponovio da Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH

Šef diplomatije Evropske unije je izrazio zabrinutost zbog toga što politički lideri u Bosni i Hercegovini ne koriste neizbornu godinu za izmjene Izbornog zakona.Published On 15 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Kurti očekuje dogovor sa Srbijom za vrijeme njegovog mandata

Albin Kurti: Potreban nam je novi pristup, u kojem su građani dobitnici, s recipročnim priznanjem u centru (EPA)

Dodik: Sankcije bi dodatno radikalizirale situaciju u BiH

Milorad Dodik tvrdi da bh. entitet RS nema nijedan plan o otcjepljenju (EPA)

Nelegalno oružje ključni sigurnosni problem u BiH

Vježba OSBiH na Manjači: Velika Britanija uručila modernu opremu

POPULARNO

Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

List 'Mirror' otkriva plan za slanje 600 britanskih pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu (Getty Images)

MIŠLJENJA

Novosadski korpuse – stidi se, mirovnjaci – ponosite se!

'Razaranje Vukovara je poruka, početak razaranja jugoslovenskih gradova', ističe često istraživačica genocida Janja Beč (EPA)

Mapa: Zemlje koje uvode obaveznu vakcinaciju

Komentariši