Turković: Destabilizacija BiH bi predstavljala opasnost za EU

Turković: Destabilizacija BiH bi predstavljala opasnost za EU

Foto: MVP BiH

„Napredak u Bosni i Hercegovini je, u ovom trenutku, ozbiljno ugrožen, i prijeti mu potpuno poništavanje”, poručila je jutros dr Bisera Turković, …

… zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH tokom neformalnog sastanka ministara država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava u Briselu.

“U najmanju ruku, očekujemo čvrst stav i snažni angažman na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i njenoj Evropskoj perspektivi”, navela je, između ostalog.

Ministrica Turković se založila za jačanje regionalne saradnje ističući da BiH podržava inicijative koje donose boljitak i brži put ka Evropskoj uniji, ali je upozorila na politike koje usporavaju i blokiraju reformske procese.

Sastanku ministara vanjskih poslova SEECP prisustvovali su najviši zvaničnici Evropske unije među kojima i Joseph Borell, specijalni predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost te evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši