Svjetski mediji saglasni: Dodik prijeti ratom u BiH!

Svjetski mediji saglasni: Dodik prijeti ratom u BiH!

Foto: Vijesti.ba

O Dodiku su prethodnih sedmica izvještavali CNN, Guardian, Die Zeit, The Times, Der Standard, Foreign Policy …

Zajednička ocjena svih uglednih svjetskih medija koji su se bavili stanjem u BiH jeste ona da je Milorad Dodik glavna prijetnja miru.

Naime, svima je jasno da se otimanje nadležnosti države i pravljenje zakona kojima najavljuje pretjerivanje državnih institucijama može provesti samo primjenom sile.

Prijetnju ratom Dodik je prvi put izgovorio 13. oktobra gostujući na RTRS-u, kada je poručio da će se RS braniti donošenjem propisa ali i “svojim snagama”.

– Ako dođe do toga da kažu, NATO će nešto intervenisat, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam rekli, jasno, glasno, da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu, rekao je Dodik.https://www.youtube.com/embed/XeIet3ogt5w

Upravo ovu Dodikovu prijetnji miru primjetio je i ugledni britanski The Guardian.

– U stvaranju nove armije bosanskih Srba, oživjele bi iste one snage koje su odgovorne za genocid u Srebrenici. Dodik je zaprijetio da će protjerati vojsku BiH sa teritorije Republike Srpske, te je dodao da će ga, ukoliko bude potrebno, u tome podržati “prijatelji”, piše Guardian i poziva Zapad na snažnije sankcije Dodiku.

I drugi britanski mediji, poput The Sunday Timesa pišu: Ako se SAD i EU ne mogu nositi sa malim Dodikom, kako će sa velikom Kinom!?

– Glavni saveznik Rusije, moćnik bosanskih Srba Milorad Dodik, zagovara defacto secesiju svoje ‘etničke države’, govoreći da će se povući iz preostalih državnih institucija kao što su oružane snage, poreska uprava i pravosuđe. To bi postavilo pozornicu za još etničkih čišćenja, ratnih zločina i izbjeglica – i još više ruskog miješanja”, smatra autor teksta u  The Sunday Timesu.

Njemački sedmičnik Die Zeit navodi da je u BiH sada riječ o miru ili novom ratu i da je Milorad Dodik taj koji destabilizira Bosnu i Hercegovinu i prijeti ratom.

– Glavni uzrok krize je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, konstatira novinar Die Zeita.

CNN izvještava da je Bosna i Hercegovina na ivici njene najteže krize od završetka rata u BiH 1995. godine, u kojem su hiljade ubijene i kada su počinjena stravična djela etničkog čišćenja.

– Milorad Dodik, srpski lider u tročlanom Predsjedništvu BiH, kroz vrijeme je više puta prijetio da će se otcijepiti od ostatka zemlje, koji je od rata sačinjen od dvije autonomne regije koje povezuje centralna vlada. Ovaj put, međutim, stavlja nešto mesa na kosti uvođenjem zakona koji bi razdvojili Republiku Srpsku (Republiku Srba) od zajedničkih državnih institucija poput oružanih snaga i pravosudnih organa, navodi CNN.

Austrijski Der Standard u svojoj analizi navodi da Dodiku uz pomoć Rusije i Srbije sve više podriva suverenitet BiH te da se zbog toga država nalazi u egzistencijalno najopasnijoj situaciji od okončanja rata.

Američki Foreign Policy piše da postoji “mogućnost da EU i Sjedinjene Države udovolje Dodikovim zahtjevima, ukoliko nastave putem manjeg otpora”.

– Ako EU i Sjedinjene Države žele izbjeći uništenje Bosne i mogućnost obnove sukoba, moraju se suprotstaviti Dodiku, navodi FP.

I francuski list Nouvel Obs piše o ‘Mogućnosti novog rata u BiH”.

– Nakon što se izdavao za proevropskog i socijademokratskog lidera kako bi došao na vlast, Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba, koji ima podršku Srbije i Rusije, polovinom oktobra zaprijetio je otcjepljenjem od BiH, piše list i dodaje da Dodik ima podršku Dragana Čovića koji pokušava obnoviti Herceg-Bosnu, čija secesija je planirana u svrhu pravljenja Velike Hrvatske, dok Srbija, podržana od Moskve, gaji slične snove u vezi sa Republikom Srpskom.

I svjetski mediji tako su u proteklih nekoliko sedmica potpuno razotkrili manipulativne tvrdnje Milorada Dodika da opciju rata u BiH zastupa ‘političko Sarajevo’ te ga jasno označili kao glavnog krivca za ono što se dešava i što bi se tek moglo desiti.


(Vijesti.ba)

Komentariši