Specijalni savjetnik Antonyja Blinkena stigao u Sarajevo

Specijalni savjetnik Antonyja Blinkena stigao u Sarajevo

Foto: Vijesti.ba

Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinkena, Derek Chollet stigao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH …

… i pozvao čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog, saznaje portal “Avaza”.

Sastanak u Predsjedništvu BiH

Kolet je na sarajevski Aerodrom sletio iza 14 sati, a odmah po dolasku u Sarajevo, kako saznajemo, razgovarat će s ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom.

Razgovor s članovima Predsjedništva BiH, planiran je sutra u 16 sati.

Prema najavi Ambasade SAD-a u BiH, Kolet bi u BiH trebao boraviti do srijede, 17. novembra, i sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka povlačenjem iz državnih institucija, mogao prekršiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti poteškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore te predstavlja izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

On će se također sastati s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom (Christianom Schmidtom) kako bi izrazio snažnu podršku američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama.

Pomoćnik američkog ministra odbrane

Kolet u State Deparmentu obavlja poslove iz širokog spektra pitanja i posebne diplomatske zadatke prema uputama sekretara, a ranije je bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane SAD.

Od 2012. do 2015. godine bio je pomoćnik američkog ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, gdje je rukovodio odbrambenom politikom SAD prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Chollet je, prije nego što se pridružio Pentagonu, služio u Bijeloj kući kao specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Od 2009. do 2011. bio je glavni zamjenik direktora osoblja za planiranje politike State Departmenta. Služio je u tranzicijskom timu Bajden-Heris (Biden-Harris) State Departmenta 2020., kao i u prijelaznom timu Obama-Bajden (Obama-Biden) NSC 2008. godine.


(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši