Matthias Fink: Kad se dogodi rat, istina je zapravo prva žrtva

Matthias Fink: Kad se dogodi rat, istina je zapravo prva žrtva

Foto: FENA

Njemački historičar i novinar Matthias Fink autor je knjige ‘Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem’, čija je audio verzija prezentirana u sarajevskoj Vijećnici.

Priča je to o dječaku Mirnesu Osmanoviću koji je tokom genocida u Srebrenici otet iz ruku majke i kasnije ubijen te njegovom ocu koji se pokušao probiti (sa grupom muškarac) a potom je ubijen. Njihovi posmrtni ostaci kasnije su pronađeni i ukopani u Potočarima.

Kako je podsjetio u izjavi za novinare Fink, Međunarodni sud u Hagu otvorio je svoje digitalne akte i arhivu te postoji uvid u sve dokumente predočene Sudu.

– Značajan je to arhiv jer istraživačima i novinarima daje mogućnost da, na osnovu činjenica, govore o onome što se dogodilo. Prije otvaranja tog arhiva bilo je malo radova o tome – kazao je, dodavši da mu je cilj bio govoriti o žrtvama.

Fink kaže da je uvijek bilo pokušaja negiranja zločina. To je, ističe, slučaj i u Njemačkoj sa nacističkim zločinima, ali i u Beogradu i Banjoj Luci ili drugdje.

– Postoje pokušaji da se, ono što se dogodilo, prikaže na drugačiji način ili da se poriče. Kad se dogodi rat, istina je zapravo prva žrtva – naglasio je.

Za Almasu Salihović, glasnogovornicu Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, ali i preživjelu žrtvu mnogo znači svako dokumentiranje genocida, zasnovano na činjenicama. Nastoje da svaki naslov o toj temi pronađe mjesto u tamošnjoj biblioteci, radi istraživanja.

– Ova knjiga je posebno važna jer je imamo i u audio verziji, za one koji ne mogu da pročitaju na klasičan način, a prati činjenice koje su dokazane na međunarodnim sudovima. Osim toga, napisao ju je neko neutralan, neko ko nije iz BiH – kazala je.

Precizira da je knjiga objavljena u audio verziji i radi dodatnog širenja istine jer, kako je kazala, nažalost u Republici Srpskoj ne postoji raspoloženje za promoviranje knjiga koje govore o ratu u BiH, prate činjenice, o genocidu u Srebrenici također.

U projektu snimanja audio verzije knjige sudjelovalo je desetak javnosti poznatih ličnosti, glumaca, spikera i novinara. Glas Jasne Diklić ‘pokriva’ većinu te knjige. Na današnjoj promociji ona je to okarakterizirala kao historijski dokument, a za nju jedinstveno iskustvo. Sadržaj je uznemirujući, a slike se, kaže, vraćaju i nakon čitanja.

Matthias Fink upoznao je Mirnesovu majku Zuhru u izbjeglištvu u Njemačkoj. Tada je počelo njegovo istraživanje o tome šta se dogodilo Mirnesu i mnogim drugim dječacima i muškarcima Srebrenice. Izdavač knjige je Fondacija Konrad Adenauer u suradnji sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH, a ima oko 40 sati snimljenog materijala.

Knjiga pod naslovom ‘Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem’ objavljena 2016. godine u Hamburgu, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši