Denis Zvizdić ozvaničio pristupanje Narodu i pravdi

Denis Zvizdić ozvaničio pristupanje Narodu i pravdi

Foto: Vijesti.ba

Denis Zvizdić danas je ozvaničio pristupanje Narodu i pravdi (NiP), na press konferenciji ove stranke u Sarajevu.

Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zvanično je danas u Sarajevu predstavljen kao novi član Naroda i Pravde (NiP).

Obrazlažući razloge zašto se pridružio toj političkoj opciji, Zvizdić je podsjetio da je podsjetio da je prije 5 mjeseci, kada je napustio SDA, rekao da postoji nekoliko varijanti i opcija njegovog djelovanja u narednom periodu, od nezavisnog statusa, pa preko pokretanja novog političkog projekta, pa do podrške nekom od postojećih.

Primarni akcent u donošenju takve odluke, kazao je Zvizdić, bio je nastojanje da zbog složene političke situacije i nasrtanja na suverenitet i teritorijalni integritet BiH objedinjava i ukrupnjava probosansku političku scenu, pri čemu će osnovni biti kriterij odnos prema građanima i državi BiH.

– Poslije dužeg razmišljanja i analize političkem situacije, odlučio sam se za NiP – kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Smatra da u aktuelnoj političkoj stiuaciji jedini ispravan način podjele stranaka i politika u BiH nije po njihovoj ideologiji – da li su desno ili lijevo orijentirane.

– Važniji u ovom trenutku za sve građane i državu BiH jeste odgovor na pitanje da li su politika i djelovanje stranke ispravni ili neispravni s aspekta interesa građana i države. Samo tada možemo očekivati promjenu stanja, napredak i prosperitet u BiH – ističe Zvizdić.

Naglašava da je od suštinske važnosti depolitizacija svih oblasti, gdje ključnu riječ mora imati struka, te također dodaje da su veoma važni principi koji će voditi ka unutrašnjoj i vanjskoj integraciji BiH.

– Ove principe sam prepoznao u konzistentnom, odgovornom i hrabrom djelovanju NiP-a u vrlo turbulentnim političkim okolnostima, i to je jedan od ključnih razloga koji me opredijelio da se pridružim NiP-u – dodao je Zvizdić.

Zvizdić je bio dugogodišnji član SDA koji je tu stranku napustio prije nekoliko mjeseci zbog neslaganja s rukovodstvom SDA i Bakirom Izetbegovićem. S obzirom da Zvizdić trenutno obnaša funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ova stanka imat će svoga poslanika na državnom nivou.


(Vijesti.ba)

Komentariši