Chollet poticao Izetbegovića i Čovića na liderstvo i gradnju povjerenja

Viši politički savjetnik američkog državnog sekretara u Sarajevu je razgovarao s predsjednicima Stranke demokratske akcije Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Zvaničnik SAD-a je poručio kako je potrebna podrška svih stranaka (EPA)

Published On 15 Nov 2021

Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, osvrnuo se na večerašnji susret u Sarajevu s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, prenose bh. mediji.

Zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država im je poručio kako je potrebna podrška svih stranaka kako bi se osigurali transparentniji i kredibilni predstojeći izbori.

“Susreo sam se s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i jednim od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakirom Izetbegovićem da bih ih podstakao na liderstvo, gradnju povjerenja i ukazao da je funkcionalnost [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine esencijalno za stabilnost Bosne i Hercegovine i put u Evropsku uniju“, naveo je američki diplomata.

Izetbegović: Ništa novo

Sastanku su prisustvovali i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena, i američki ambasador u Sarajevu Eric Nelson.

Izetbegović je nakon sastanka u rezidenciji ambasadora SAD-a u Sarajevu s Cholletom kazao kako se “na stolu” nije našlo ništa novo.

Novinarima je rekao kako sagovornici iz SAD-a očekuju da bh. lideri vode procese.

“Ne mogu reći da ima nešto novo, američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i da mi nudimo rješenja“, izjavio je te dodao kako je dojam nakon sastanka da će se opet najviše očekivati od njega i predsjednika HDZ-a  BiH.

Čović: Ključni koraci

“Veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja, tako da smo otprilike na istom na čemu smo bili i do sada“, kratko je kazao predsjednik SDA-a.

Čović je kasnije na Twitteru poručio kako se razgovaralo o ključnim koracima za jačanje Bosne i Hercegovine na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

“Hitne izmjene Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine] te ograničene ustavne promjene moraju poštivati prava i ravnopravnost konstitutivnih naroda i izbjeći diskriminacije”, napisao je Čović na svom Twitter profilu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Maas: EU treba razmotriti sankcije zbog situacije u BiH

Situacija na Zapadnom Balkanu najgora je od završetka ratova iz 90-ih godina, smatra njemački ministar vanjskih poslova, napominjući da postoje oni žele dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu.Published On 15 Nov 2021

Borrell: EU očekuje provođenje svih sporazuma Srbije i Kosova

Ministri vanjskih poslova članica Evropske unije u Briselu su razmotrili ‘Dokument za raspravu o Zapadnom Balkanu’.Published On 15 Nov 2021

MIŠLJENJA

Suočavanje s tragičnim naslijeđem Dejtonskog sporazuma

Četvrt vijeka poslije: Neuspjeh međunarodne zajednice da odgovori na destabilizirajuće provokacije doveo je do slavljanja genocida.Mišljenje autoraDavid PettigrewPublished On 14 Nov 2020

Ambasador SAD-a: Pričama o ratu političari u BiH bježe od lične odgovornosti

Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i iskorjenjivanjem korupcije, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći ličnu odgovornost, naveo je Eric Nelson.Published On 28 Apr 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Šta opterećuje poslovnu klimu u Srbiji?

Borrell ponovio da Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH

Šef diplomatije Evropske unije pozvao je sve političare da sjednu za pregovarački stol (EPA)

Verifikacija aparata: Slučaj preminule djevojčice upalio alarm

Bez proslave Nove godine na otvorenom u Crnoj Gori

POPULARNO

Vojska SAD: Krhotine u svemiru, Rusija testirala oružje?

Prvi izvještaji pokazuju da je Rusija za vikend izvela testiranje protivsatelitskog oružja (EPA - Ilustracija)

MIŠLJENJA

‘Helikopter-pare’ za sigurne glasove

Aleksandar Vučić je posebno 'obazriv' prema penzionerima, kojima je i, pored obećanja da im neće dirati u penzije, svojevremeno smanjio ono što su poštenim radom zaradili tokom radnog vjeka, piše autor (EPA)

Testovi na antitijela: Šta vam mogu reći, a šta ne

Komentariši