Postignut dogovor na konferenciji o klimatskim promjenama

Pregovarači tvrde da je sporazum usmjeren na to se održi obećanje iz 2015. o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1.5 stepeni Celzija.

Sporazum je rezultat dvosedmičnih pregovora koji su trebali završiti u petak ali su se produžili za jedan dan (EPA)

Published On 13 Nov 2021

Na klimatskoj konferenciji UN-a u Glasgowu usvojen je revidirani sporazum o klimatskim akcijama nakon intervencije Indije u posljednjim momentima, čime je oslabljen tekst dogovora o emisijama iz uglja.

Nekoliko zemalja, uključujući male otočke države, navele su da su duboko razočarane tim potezom.

Pregovarači tvrde da je sporazum usmjeren na to da se Sporazum iz Pariza iz 2015. godine održi živim, odnosno da se ogranični globalno zagrijavanje na 1.5 stepeni Celzija.

Čelnik konferencije o klimi COP26 Alok Sharma udario je čekićem kako bi signalizirao dogovor gotovo 200 delegacija prisutnih u Glasgowu.

‘Trenutak istine’

Sporazum je rezultat dvosedmičnih pregovora koji su trebali završiti u petak ali su se produžili za jedan dan kako bi se uravnotežili zahtjevi zemalja koje su najviše izložene klimatskim promjenama, velikih industrijskih sila i onih čije je korištenje ili izvoz fosilnih goriva ključno za njihov ekonomski razvoj.

“Ovo je trenutak istine za naš planet”, rekao je Sharma u zadnjim satima konferencije, obraćajući se izaslanicima. “Svijet želi da preuzmemo rizik… Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti”, istaknuo je.

Pozvao je zemlje da se prestanu pitati šta bi još mogle tražiti na klimatskim pregovorima već da se zapitaju šta je dovoljno te da podrže nacrt klimatskog sporazuma.IZVOR: AGENCIJE

Poruka iz Glasgowa: Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti

Poruka iz Glasgowa: Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti

Foto: AFP Šef skupa COP26 Alok Sharma pozvao je zemlje da se prestanu pitati što bi još mogle tražiti na klimatskim pregovorima, već da se zapitaju što je dovoljno te da podrže nacrt klimatskog sporazuma.

“Ovo je trenutak istine za naš planet”, rekao je Sharma obraćajući se izaslanicima na konferenciji u Glasgowu.

“Svijet želi da preuzmemo rizik… Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti”, istaknuo je.

Dodao je da je nacrt klimatskog sporazuma “pročišćen” nakon “transparentnog” procesa u kojem su izbalansirana stajališta gotovo 200 država.

“Molim vas, nemojte se pitati što još možete tražiti, već što je dovoljno. Je li ovaj paket uravnotežen? Pruža li dovoljno za sve nas?” rekao je Sharma na klimatskom summitu nakon što je plenarna sjednica odgođena u posljednji trenutak zbog prepirki oko “nekoliko pitanja”, kako je opisao jedan dužnosnik.

“Najvažnije od svega, molim vas, zapitajte se jesu li ti tekstovi u konačnici dobri za naše ljude i za naš planet”, rekao je Sharma.

Pregovarači na klimatskom summitu u Škotskoj probili su rok za konačni dogovor nakon dva tjedna rasprava i nastavili su svoj rad u subotu kako bi svijetu dali realnu šansu da izbjegne najgore posljedice globalnog zatopljenja.

Najnoviji nacrt sporazuma objavljen je u subotu. Kao i ranije verzije pokušao je uravnotežiti zahtjeve klimatski osjetljivih nacija, velikih industrijskih sila i onih čija je potrošnja ili izvoz fosilnih goriva od vitalnog značaja za njihov gospodarski razvoj.

Kina, najveći emiter stakleničkih plinova, i Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, bile su među skupinom zemalja koje su htjele spriječiti konačni dogovor, uključujući stavku o protivljenju subvencijama na fosilna goriva koja su glavni uzrok globalnog zatopljenja, otkrila su dva izvora za Reuters u petak.

Međutim, u novom nacrtu UN-a i dalje su fosilna goriva, što dosad nijedna klimatska konferencija nije uspjela učiniti.

Svrha sastanka je očuvati cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1.5 Celzijeva stupnja.

Znanstvenici upozoravaju da bi prekoračenje tog praga izazvalo ekstreman porast razine mora i katastrofalne vremenske ekstreme, uključujući suše, monstruozne oluje i šumske požare daleko gore od onih koji se već događaju.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Postignut Sporazum o klimi: Smanjenje a ne ukidanje energije iz uglja

Postignut Sporazum o klimi: Smanjenje a ne ukidanje energije iz uglja

Foto: Agencije Sporazum o klimi postignut je u subotu uveče na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2021 (COP26) u Glazgowu, nakon nekoliko dana rasprave.

Svih 197 članica Ujedinjenih nacija su potpisale Sporazum, uprkos velikoj rezervi i razočarenju koje su mnogi izrazili za tekst Sporazuma, prenosi BBC.

Indija i Kina zatražile su ključnu promjenu sporazuma u posljednjem trenutku, pozivajući na “postupno smanjenje”, a ne “postepeno ukidanje” energije uglja.

Ova je stavka u Sporazumu usvojena, ali su mnoge zemlje navele da su duboko razočarane.

Cjelodnevno prepiranje

Zemlje su se prepirale oko finih detalja u subotu cijeli dan – ali su posljednjim trenucima Indija i Kina nastojale da ublaže formulaciju oko uglja.

U prvobitnom nacrtu sporazuma bilo je navedeno da će zemlje “postepeno ukinuti” proizvodnju energije iz uglja bez upotrebe bilo koje tehnologije za smanjenje emisije CO2, poput skladištenja ugljika.

Ova formulacija je u finalnoj verziji Sporazuma promijenjena u “postepeno smanjivanje”, što je izazvalo ljutite reakcije evropskih i nekoliko ostrvskih država.

Međutim, sve strane su se ipak složile s dogovorom, jer su mnogi ocijenili kako je cjelokupni paket bolje imati nego da uopšte nema dogovora.

Predsjednik COP-a Alok Sharma ranije je rekao delegatima kako je “ovo trenutak istine za našu planetu”.

Američki izaslanik John Kerry izjavio je da tekst “podiže ambicije” na globalnom nivou i dodao da “ne možemo dopustiti da savršeno bude neprijatelj dobrog”.

Samit se smatra ključnim momentom u pokušaju da zaustavi povećanje temperature na Zemlji i ograniče najgori uticaji klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je na kraju samita da svijet mora “preći u hitan režim” zbog klimatskih promjena, dok sporazum ne ide dovoljno daleko.

Međutim, on priznaje da se njime uspostavljaju “važni temelji za napredak” i predstavlja kompromis koji odražava “interese, kontradikcije i stanje političke volje” širom svijeta.

U poruci mladima, zajednicama i drugim ljudima na čelu aktivističkih pokreta u pogledu klimatskih promjena Guterres je naveo: „Znam da ste razočarani, ali put napretka nije uvijek ravna linija”.

“Ponekad ima obilaznica, ponekad jaraka. Ali znam da možemo stići tamo”, poručio je.

Greenpeace: Era uglja ipak se završava

Era uglja se završava, uprkos promjeni u Sporazumu u posljednjem trenutku, ocijenio je Greenpeace.

“Promijenili su riječ, ali ne mogu promijeniti signal koji dolazi sa ove COP, da se era uglja završava”, izjavila je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan.

“U interesu je svih zemalja, uključujući one koje još uvijek sagorijevaju ugalj, da pređu na čistu obnovljivu energiju, a bogatije zemlje moraju učiniti više da podrže tu promjenu. Naša budućnost zavisi od toga”, poručila je.

U prvom nacrtu potencijalnog sporazuma, objavljenom pred konferenciju o klimi COP26, bio je naveden poziv državama da ojačaju svoje ciljeve smanjenja ugljika do kraja naredne godine.

Nacrt sporazuma naglašavao je “uzbunu i zabrinutost” zbog globalnog zagrijavanja kojeg planeta već doživljava, te sadržavao poziv zemljama da smanje emisije plinova za pola do 2030. godine.


(Vijesti.ba / RSE)


POVEZANE

COP26: Nacrt klimatskog sporazuma poziva države da povećaju klimatske ciljeve

Diplomate iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na COP26 će pregovarat će o konačnom tekstu koji bi svi bili spremni potpisati kada samit završi ovog vikenda.Published On 10 Nov 2021

Iznenadni klimatski dogovor Kine i SAD-a dao nadu u uspješnost COP26-a

Predsjednici dvije države Joe Biden i Xi Jinping trebali bi uskoro održati virtualni susret na tu temu, možda već iduće sedmice.Published On 11 Nov 2021

Na COP26 osuđena ‘prazna obećanja’ u svijetu fosilnog goriva

Dvadesetak zemalja se obavezalo da će do kraja 2022. prekinuti finansiranje projekata fosilnih energija u inostranstvu.Published On 12 Nov 2021

Komentariši