BURSAĆ O CVIJETU SREBRENICE U BEOGRADU: POSTOJI DIO SRBIJE NA KOJI SAM PONOSAN

Admir Jamaković 13/11/2021

Nepoznati autori iscrtali su u noći između 12. i 13. novembra grafite “Cvijeta Srebrenice” na više lokacija u Beogradu – u naseljima Dorćol, Vračar i Savski vijenac, usred skandala koji je izbio nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo skup aktivistima koji su 9. novembra na Dan borbe protiv fašizma željeli ukloniti mural zločincu Ratku Mladiću, zabranu pravdajući sigurnosnim rizicima takvog skupa.

O ovome se oglasio na društvenim mrežama poznati kolumnista i novinar Dragan Bursać.

  • Bravo-Cvijet Srebrenice u Beogradu! Postoji onaj dio Srbije na koji sam ponosan. Onaj dio Srbije koji je farbom sapirao ljagu sa Beograda, Novog Sada i ostalih gradova. To je dio Srbije, malen, ali nepokolebljiv, danas je oslikao Beograd Cvijetom Srebrenice. U proglasu koji je primila novinarka Danasa ovim povodom piše:
    “Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsjednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smjeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu!”
    Ja vam se klanjam dobri ljudi! Vi ste obraz i savjest Srbije – napisao je Bursać!

Komentariši