AVDOVIĆ ZA HAYAT: DODIKOVA POLITIČKA MUDROST NE IDE DALJE OD NARODSKIH PODVALA, ALI I ONE NEKADA DAJU REZULTAT

Admir Jamaković 13/11/2021

O stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine u emisiji 7 PLUS Hayat TV-a večeras je govorio Erol Avdović, novinar i dopisnik iz New Yorka.

Hayat

Mišljenja je da lider SNSD-a  Milorad Dodik nastavlja testirati međunarodnu zajednicu.  

  • SAD i EU su dovoljno istestirane da znaju s kime imaju posla. Pokazuju veću angažiranost i iscrtavaju planove dokle bi Dodik mogao ići. Pomalo pokazuju i znake panike jer su dobro svjesni da su zakasnili. Dodik napravi dva koraka naprijed u svojoj ekstremističkoj politici pa naglo korak nazad i kada se umiri međunarodna zajednica, onda ide ponovo Dodik korak naprijed – kaže Avdović.

Dodaje da je nemoguće da Dodik bude mudriji od međunarodne zajednice, ali da ima političku mudrost i svoje ekstremističke stavove brani time što ih predstavlja političkim.

  • Problem je što međunarodna zajednica ima suviše prioriteta na svom poslužavniku, ima svoje probleme. I Dodik je toga svjestan, ide korak po korak i u tome se sastoji njegova ruralna politička mudrost koja ne ide dalje od narodskih podvala koje nekada itekako pale – kazao je Avdović.

Kaže da bi dao kredit nastojanjima administracije predsjednika SAD Joe Bidena da očita bukvicu Dodiku, što je ona i uradila iza zatvorenih vrata, nakon čega se Dodik primirio i prolongirao najavljene odluke.

  • Pitanje je ko je još s njim i da li će morati igrati do kraja – smatra Avdović.

U medijskim istupima, Dodik Bošnjake naziva muslimanima, a Avdović je mišljenja da je to najopasnija i najbizarnija usporedba.

  • To radi samo da bi galvanizirao islamofobične krugove u Evropi, ali i u jednom dijelu neugasle Trumpove Amerike. Igra na islamofobičnu kartu ne bi li se predstavio braniocem. U međunaordnoj zajednici nemaju baš puno načina da zaustave taj njegov politički stav koji koketira sa najvećim islamofobima u Evropi. Nedavno je gospodin Silajdžić rekao da gospodin Alija Izetbegović nikad nije ni priželjkivao, ni kada su ga testirali, da BiH teži islamskom uređenju. Predlažem provjeru toga svega što Dodik podvaljuje kao kukavičje jaje. Da se anketiraju Bošnjaci koliko bi voljeli islamsku republiku o kojoj Dodik priča. Vidjeli bismo da bi ogromni broj Bosanaca i Hercegovaca bio protiv – kazao je Avdović.

Osvrnuo se i na sastanke koje je s bh. zvaničnicima održao Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan.  

  • Ne ulazim u diplomatska manevrisanja jer je očigledno da ih je poslije toga bilo. Vidi se na kojoj strani stoji Administracija, ona neće sa nacionalistima i ona želi inkluzivnost BiH i regiona. Više je bio štetan taj susret nego koristan – mišljenja je Avdović.

Pogledajte video OVDJE.

(Admir Jamaković)

Komentariši