‘Cvijet Srebrenice’ i natpisi ‘pamtimo’ osvanuli na više lokacija u Beogradu

Mi, građani i građanke Beograda sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida, stoji u proglasu.

Grafiti su osvanuli u jeku napetosti koje traju zbog namjere civilnog sektora da se ukloni mural u Beogradu osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću (Anadolija)

Published On 13 Nov 2021

Nepoznati autori iscrtali su u noći između 12. i 13. novembra, grafite “Cvijeta Srebrenice” na više lokacija u Beogradu – u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac, usred skandala koji je izbio nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo skup aktivistima koji su 9. novembra na Dan borbe protiv fašizma željeli ukloniti mural haškom osuđeniuku za ratne zločine u BiH Ratku Mladiću, zabranu pravdajući sigurnosnim rizicima takvog skupa.

To je potaknulo tenzije i proteste, a policija je privela activiste koji su mural gađali jajima.

Više stranih diplomata, zastupnika evropskog parlamenta uključujući i šefa Delegacije EU-a u Srbiji Emanuela Giaufreta poručili su u reakcijama da se mural osuđeniku za ratne zločine ne ne može i ne smije institucionalno štititi.

Grafiti koji su u Beogradu osvanuli u subotu ujutro se sastoje od cvijeta u bijeloj i zelenoj boji, i natpisa PAMTIMO u bijeloj boji.

Odbacivanje zvanične politike Srbije

U proglasu koji je primila novinarka Danasa Jelena Diković piše: “Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu!”

Cvijet Srebrenice ili cvijet “sjećanje” je simbol genocida u Srebrenici, počinjen 1995. Godine nad više od .8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, dok 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Izvjestitelj EP-a za Srbiju zbog murala Ratku Mladiću pozvao na pomirenje u regiji

Grupa eurozastupnika ranije je osudila vlasti u Srbiji zbog zaštite murala osuđeniku za ratne zločine, što su predsjednik Aleksandar Vučić i ministar Aleksandar Vulin demantirali.Published On 11 Nov 2021

Ćorović: Građani Srbije poslali poruku – nismo svi fašisti i nismo svi ljubitelji Mladića

Za Aidu Ćorović, poruke podrške koje je dobila na protestima, ali i putem društvenih mreža – su poruke nade.Published On 10 Nov 2021

Vučić: Mural Mladiću uništen, stoji ploča Aćifa Efendije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je neko samo želio da napravi cirkus i nanese štetu sopstvenoj zemlji, jer je mural Ratku Mladiću na kraju uništen.Published On 10 Nov 2021

Komentariši