Secesija, prenos nadležnosti i poziv na pjesmu

Autor: Zvonko Komšić 15. okt. 2021

Izvor: N1

Nesloga u državnom Predsjedništvu više je nego očita. Poruke i danas potpuno razjedinjene i bez naznake bilo kakvih konsenzusa. Dodik nastavlja po starom, glavne teme i dalje – secesija i prijenos nadležnosti, ali ovoga puta i poziv na pjesmu. Stigli su brzo odgovori druga dva člana Predsjedništva.

Tamo gdje je stao jučer, Milorad Dodik nastavio je i danas.

“Da, ovo jeste delikatan potez ali te naše odluke ne mogu biti povod za one koji kažu da će biti sukoba, da će biti rata. Zašto bi bilo rata? Mi nećemo ratovati”, kazao je Dodik.

Ali će do daljenjega lider SNSD-a čini se izbjegavati fotografiranje pored državne zastave, te blokirati rad institucija Bosne i Hercegovine. Sankcija i uhićenja se ne boji..

“Te sve odluke visokih predstavnika ćemo “pomarisati” sve, poukidati i idemo dalje”, istakao je.

Stigao odgovor

No ovako dalje ne može, poručuju mu njegove kolege iz Predsjedništva.

“Dodik u ovom trenutku ima problem i sa međunarodnom zajednicom i sa nama. Mi jednostavno ne želimo da budemo dio njegovog ludila, bilo političkog, bilo fizičko”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Jer ovo nas vodi sve tamo gdje ne treba, gdje niko od nas ja mislim ne želi da idemo. A Bosna i Hercegovina će biti branjena, Bosna i Hercegovina će opstati”, dodao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Ni prije realizacije bilo kakvih scenarija, očekuju reakciju nadležnih pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice. No, OHR za sada ostaje promatrač.

“Vi ste postavili pitanje za bonske ovlasti. Takve ovlasti najbolje da ostanu u ladici i da se ne koriste, ali ostaju u ladici”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BIH.

Mogući sukobi?

Dok su one u ladici, tenzije rastu, pa i sve glasnije se spominju sukobi.

“Možda sam naivna, ali sam poprilično sigurna da rata neće biti u BiH. Mogući su pojedinačni incidenti. Rat je nemoguć iako smo izloženi verbalnom ratu”, smatra Tanja Topić, analitičarka.

“Da nije dobro, nije. Jer takva atmosfera tenzija, takva retorika ne korisiti aposlutno nikome, ali nervoza postoji. I bilo bi najbolje pitanje otkud ta nervoza dolazi i zašto simultano imamo događje koji se događaju na sjeveru Kosova i u Republici Srpskoj”, kazao je Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar.

No prije tog odgovora, pokušava se doći do onoga do kada će ova kriza u BiH trajati?

“Pa dok se pomenuti gospodin ne urazumi ili ne uzme pravu terapiju ili dok ne bude zaustavljen”, smatra Komšić.

No, lider SNSD-a ima druge planove, i to s harmonikom i novim najavljenim blokadama.

“U ponedjeljak da zapjevamo, ovdje baš u Predsjedništvu”, kazao je Dodik.

Komentariši