BURSAĆ I AĆIMOVIĆ ZA ‘7PLUS’: DODIKA NEMA KO DA HAPSI, OPOZICIJA U RS-u IDENTIČNA NJEMU

Mehmed Sultanović 15/10/2021

O nestabilnosti u zemlji, standardu u manjem bh. entitetu, te Dodiku i njegovom ponašanju, razgovarali smo u emisiji „7plus“ sa našim gostima.

Preko Skype veze, iz Banja Luke su se uključili, Dragan Bursać profesor socijologije i filozofije, kolumnist i novinar, te Draško Aćimović, ekonomski stručnjak i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu.

Bursać je na početku istakao kako je RS najsiromašnija teritorija u Evropi, te da je trenutno u ekonomskoj devastaciji.

  • RS je teritorija iz koje narod najviše odlazi, počevši u Sloveniju pa dalje. Ovaj dio Bosne i Hercegovine je doživio apsolutni ekonomski kolaps. Mislim da je politika nadvladala ekonomski lošu situaciju, te da narod nije svjestan iste. Vode ih isti političari koji su ih doveli u ovakvo stanje. Trenutno ne postoji srednji stalež, davno je uništen. Ima ljudi koji žive sasvim solidno u ovom dijelu Bosne, ali veoma mali postotak. Ovo društvo bih uporedio sa robovlasnicima i ljudima na tržištu koji jedva sastavljaju kraj s krajem ili eventualno bježe van zemlje – kazao je Bursać.

Aćimović pak smatra kako glavni problem leži u inertnosti Vijeća Ministara i kreditima koji guše ovu državu.

  • Sistem je takav da zaduživanja idu na nivou cijele Bosne i entiteti opterećuju državu. Na nivou države se ne radi ništa po pitanju ekonomske situacije. Kada je u pitanju finansijska politika, ona je katastrofalna, nema ko da je vodi. Akcenat treba staviti na opoziciju, koja treba povesti narod u promjene. Problem opozicije na cijelom teritoriju BiH jeste njena neaktivnost. U RS-u možemo vidjeti kako opozicija u jednom trenutku stoji uz Dodika, u drugom se pak distanciraju, tako da narod nema ko povesti. Smatram da je to ključ svih problema. Dodik nije vrijedan pažnje, ali jeste njegov cilj. Pravosuđe i opozicija treba da budu pokretači svih promjena u Bosni i Hercegovini. Te primjere možemo uzeti iz Sjeverne Makedonije i Ukrajine – rekao je Aćimović i dodao kako je potrebno natjerati pravosudni sistem, odnosno tužioce da počnu da rade svoj posao.

Bursać je naveo kako je Dodikovo ponašanje sramno, ali da mu to sve dopušta Međunarodna zajednica na čelu sa Visokim predstavnikom, Christianom Schmidtom.

  • Nažalost, opozicija u RS-u je identična samom Dodiku. On radi onoliko koliko hoće i koliko mu se dopušta, jasno je vidljivo da Tužilaštvo i SIPA ne rade svoj posao, a zasigurno imaju udovoljno materijala da počnu – kazao je Bursać.

Aćimović se još jednom osvrnuo na opoziciju u manjem bh. entitetu. On je kazao kako vlast u RS-u  može promijeniti jedino opozicija ili eventualno Visoki predstavnik.

Dragan Bursać je između ostalog kazao kako Dodika nema ko hapsiti, te da odgovornost leži u stranim ambasdama i Visokom predstavniku koji dopuštaju njegovo bezobrazno ponašanje.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši