U Mostaru promocija knjige ‘Rat u srednjoj Bosni 1992-1994.’

U Mostaru promocija knjige 'Rat u srednjoj Bosni 1992-1994.'

Foto: Vijesti.ba”Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine” naziv je knjige napisane na više od hiljadu stranica autora dr. sc. Amira Klike koja će sutra biti predstavljena u Centru za kulturu Mostar s početkom u 18 sati.

Promotori će biti prof. dr. Admir Mulaosmanović, dr. sc. Edin Veladžić, mr. Jasmin Medić i sam autor dr. sc. Amir Kliko, inače naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.
 
Skup će, u organizaciji Udruženja građana dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” HNK moderirati Hasan Eminović.
 
Obimno djelo podijeljeno je u pet cjelina: “Kriza i raspad Jugoslavije: Podjela Bosne i Hercegovine kao rješenje srpsko-hrvatskih odnosa”, “Srednja Bosna od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine do Vance-Owenovog mirovnog plana”, “Od Vance-Owenovog do Owen-Stoltenbergovog mirovnog plana”, “Srednja Bosna od početka juna do početka novembra” i “Na putu do Federacije Bosne i Hercegovine”.
 
Rukopis knjige, kako navodi autor, proistekao je iz njegove doktorske disertacije koju je u septembru 2017. odbranio na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kaže da su mu mnogi savjetovali da od rukopisa napravi nekoliko knjiga, ali je ipak imao želju da nauka, čitaoci i biblioteke imaju “priču” u cjelini.
 
U knjizi sa približno 1.150 stranica obrađene su brojne teme od značaja za razumijevanje prirode rata i njegovih posljedica – od politike, propagande, humanitarnih problema, pitanja izbjeglica, pitanja da li je ARBiH protjerivala hrvatsko stanovništvo s područja srednje Bosne ili ih je HVO iseljavao u cilju Tuđmanove ideje “preseljavanja stanovništva”.
 
Također je obrađeno pitanje odnosa i ponašanja međunarodne zajednice prema ratu u Bosni i Hercegovini, odnosa Katoličke crkve prema oružanom sukobu HVO-a i ARBiH, izgradnje bosanskohercegovačke države, rada njenih pravosudnih organa u službi sprječavanja zločina i nasilja nad civilima i kažnjavanju počinilaca, nastanka ARBiH i HVO-a…
 
– Oružani sukobi HVO-ARBiH detaljno su prikazani u svim srednjobosanskim gradovima gdje su vođeni, te u Prozoru i Konjicu. Knjiga na najvjerodostojnijim dokumentima – među njima i onim nastalim od strane organa HZ HB i RH – jasno dokazuje aktivno učešće značajnih snaga Hrvatske vojske na svim bojištima prema ARBiH do kojih je mogla doći, odnosno agresiju RH prema BiH od januara 1993. do Washingtonskog sporazuma – kaže Kliko za Vijesti.ba.


 
Naglašava da se njegovo opširno djelo, na kojem je radio nekoliko godina, osim prostora koji podrazumijevamo pod srednjom Bosnom, detaljno bavi i nekim dijelovima Hercegovine poput Prozora i Konjica.
 
Bavio se, kaže, i razlozima potpunog progona bošnjačkog stanovništva iz doline Neretve od strane organa HZ HB, a naročito s područja stolačke i čapljinske općine. Obradio je i zločine počinjene nad civilima, ne mareći koje su nacionalnosti, niti ko su počinioci.
 
– Da bi se razumjela sveukupna politička i vojna zbivanja u srednjoj Bosni 1992-1995. godine morao sam kvalitetno istražiti politiku i planove hrvatskog državnog rukovodstva prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u cjelini tako da je knjiga nezaobilazna za svako naučno bavljenje i kvalitetno razumijevanje prirode rata 1992-1995. na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a ne samo srednje Bosne.
 
U Hrvatskoj se pišu knjige s ciljem da se priroda rata predstavi na neistinit način, odnosno da se radilo o građanskom ratu, međunacionalnom sukobu, muslimanskoj agresiji, a ne o agresiji Republike Hrvatske kako je i presudom “šestorki” u Hagu dokazano – zaključuje Kliko u razgovoru za Vijesti.ba.
 

D.K.

(Vijesti.ba)

Komentariši