Izetbegović: Visoki predstavnik da prekine šutnju, ohrabruje secesioniste

Izetbegović: Visoki predstavnik da prekine šutnju, ohrabruje secesioniste

Bakir Izetbegović / Vijesti.ba U Banjaluci je danas održana sjednica Predsjedništva SDA nakon koje se medijima obratio lider te stranke Bakir Izetbegović.

Naša zemlja, kaže Izetbegović, prešla je dug put od okončanja rata. Iako nije sjajna, dodaje, situacija je bolja u odnosu na period od prije nekoliko godina.

– U BiH postoji jedna remetilačka politika, predvođena Miloradom Dodikom, koja izaziva sukobe, a koja je počela još od neusvajanja Aprilskog paketa ustavnih promjena – govori Izetbegović.

U BiH bi se, nastavlja predsjednik SDA, da nije te remetilačke politike, daleko bolje živjelo – mladi ne bi odlazili u ovolikom broju, a životni standard građana bio bi bolji.

– Ta politika vodi u neizvjesno stanje, konflikte. Stvari mogu otići u pogrešnom smjeru, rekao je Izetbegović.

Entiteti jednostrano ne mogu poništavati državne zakone, nalasio je Izetbegović, te je apelovao na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da poništi zakon o neprovođenju Inzkovog zakona na području entiteta RS.

Pozvao je visokog predstavnika da prekine šutnju na stanje koje vodi ka destabilizaciji BiH ali i regiona.

– Pozvali smo visokog predstavnika da reaguje, njegova neodlučnost ohrabruje secesionističke politike. Ako visoki predstavnik ne učini ništa da zaštiti svoje zakone, mi ćemo putem ovlaštenih predlagača uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom će se osporiti ustavnost zakona donesenog u RS-u – konstatirao je Izetbegović.

I od Tužilaštva BiH, dodaje, bit će zatraženo da povede istragu u vezi s tim pitanjem.

Napominje da je od parlamenta zatraženo da se donese zakon o povećanju minimalnih plata u FBiH, kao i zakon o okončanju provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, odnosno procesa povratka u BiH.

SDA će dati podršku zajedničkom nastupu svih probosanskih stranaka u RS-u na predstojećim izborima, poručio je Izetbegović.

Zaključci SDA nakon sjednice u Banjoj Luci:

1. Predsjedništvo SDA konstatuje da je Bosna i Hercegovina  u proteklih 26 godina prošla dug i zahtjevan put političke i ekonomske stabilizacije i izgradnje modernog, demokratskog i prosperitetnog društva. Nažalost, taj put je u posljednjih 15 godina usporavan i otežavan konfliktnim politikama koje je kroz svoja programska dokumenta proklamovao, a zatim i implementirao SNSD. Da nije bilo ovakvog pristupa i ovakvih politika, Bosna i Hercegovina bi do danas već bila dijelom modernih asocijacija, koje bi joj garantovale stabilnost i prosperitet, građani BiH bi živjeli bez tenzija, životni standard, plaće i penzije bi bile značajno veće, mladi ljudi bi u daleko većem broju dobili šansu za zaposlenjem u BiH. Najnovije odluke SNSD-a prijete da BiH odvedu u nekontroliranom smjeru, da ugroze stabilnost i mir u zemlji, da nanesu nemjerljive štete bh. ekonomiji i uvedu narode i građane u novi krug neizvjesnosti i nesreće.

2. Predsjedništvo SDA poziva sve odgovorne političke faktore u entitetu RS, da se vrate svojoj demokratskoj tradiciji, da odustanu od puta  kojim je ranije koračao Karadžić, a danas Dodik, te da na vrijeme zaustave procese koji mogu koji mogu dovesti do destabilizacije i ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji. Secesionistička politika SNSD-a  prijeti ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i stabilnosti i mira u zemlji. Ne postoji mogućnost jednostranog poništavanja ranije donesenih zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojenih konsenzusom političkih stranaka iz oba bh. entiteta. Niži organi vlasti ne mogu svoju volju nametati institucijama Bosne i Hercegovine, niti poništavati njihove odluke.

3. Predsjedništvo SDA poziva Visokog predstavnika međunarodne zajednice da poduzme sve neophodne radnje i izvršava obaveze u okviru svog mandata. Pozivamo i države garante da odlučno reagiraju kako bi se spriječilo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i potencijalni nasrtaji na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Svaka neodlučnost u tom pogledu samo dodatno ohrabruje secesionističke politike i može dovesti do destabilizacije BiH, ali i cijele regije.

4. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida i ostalih ratnih zločina, Predsjedništvo SDA zadužuje ovlaštene podnosioce da upute apaleciju Ustavnom sudu BiH u smislu povrede Ustava BiH u vezi sa ukazima predsjednice RS i usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se obustavlja primjena zakona Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta RS.

5. Predsjedništvo SDA traži od Tužilaštva BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskom obavezom, odlučno i bez odlaganja reagira na svaki pokušaj nasrtaja na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

6. Predsjedništvo SDA poziva Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da hitno usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Uz smanjenje ukupnih doprinosa, te niz drugih pozitivnih efekata, usvajanje tih zakonskih rješenja omogućit će Vladi FBiH donošenje nove uredbe o najnižoj plaći. Trenutno najniža plaća od 406 KM je nedopustivo niska i mora se hitno povećati. Smatramo da ekonomski rast FBiH i trenutno stanje omogućava Vladi FBiH da uredbom odredi najnižu plaću u iznosu od 700 KM.Usvajanjem Zakona o doprinosima i pratećih zakona stvorit će se ključne pretpostavke za poboljšanje statusa radnika, ali i poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u FBiH.

7. Predsjedništvo SDA daje punu podršku inicijativi da se 1,5 posto budžeta Federacije BiH posebnim zakonom usmjeri na dovršetak implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Predstavnici SDA u Vladi i Parlamentu F BiH zaduženi su da pripreme zakonski okvir i konkretne programe za realizaciju ove inicijative.

8. Predsjedništvo SDA pozdravlja i pruža podršku zajedničkom nastupu probosanskih stranaka na općim izborima 2022. u cilju poboljšanja izbornog rezultata i jačanja političkog utjecaja u ostvarivanju prava i interesa povratnika u entitet RS.

9. Predsjedništvo SDA insistira da se u cjelosti provedu zaključci Zajedničke komisije u vezi sa trasom dionice autoputa u području Kozarca, kako bi se zaštitili prava i imovina Bošnjaka povratnika na ovo područje.

(Vijesti.ba)

Komentariši