DPC IZ BERLINA: SANKCIJE NISU ZASTRAŠILE DODIKA, HITNO ZAŠTITITI BIH

Mehmed Sultanović 14/10/2021

Iz Vijeća za demokratizaciju politike su komentirali posljednju izjavu lidera SNSD i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je najavio da će pozvati u pomoć “prijatelje” ukoliko se uputi poziv za NATO intervenciju u entitetu Republika Srpska…

… kazavši kako same sankcije očito nisu zastrašile Dodika. Kazali su kako je potrebno zaštititi teritorijalni integritet BiH, te kako se mora s riječi preći na djela.

Iz Vijeća podsjećaju kako snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku NATO-a, imaju mandat dodijeljen kroz Dejtonski mirovni sporazum da osiguraju sigurno okruženje širom BiH.

 • Jasno je da same sankcije nisu zastrašile Dodika. Sposobnost NATO i EU nikad nije pod upitnikom, ali hoće. Godine mirovanja, trenutni prioriteti u BiH, na Balkanu, i na globalnom nivou, su je dovele u pitanje – poručili su iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

Dodaju kako je od velike važnosti da snage EUFOR-a u BiH dobiju pojačanje NATO-a i drugih zemalja članica EU bez odlaganja kako bi se naglasilo da će teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i sigurnost svih njenih građana, biti zaštićena.

 • Ne može se naglasiti dovoljno jako kako je sprječavanje ovog predviđenog izazova kavog je danas postavio Dodik trebalo biti međunarodni prioritet, dok su oni jurili skoro nemoguće s izbornom reformom kao odgovor na zajedničku ucjenu Dragana Čovića i Dodika. Same izjave već odavno nisu dovoljne. Potrebno je djelovanje uz brzo ulaganje snaga NATO i zemalja članica EU, kako bi se pokazala odlučnost u obrani unutrašnje sigurnosti i integriteta BiH. Ovo nije samo moralna već i pravna obaveza koju su preuzele EU i Alijansa – dodaje se u komentaru.

ADVOKAT EMIR KOVAČEVIĆ: ZAKON O PREMJERU I KATASTRU RS KRŠI LJUDSKA PRAVA, PODNESENA APELACIJA USTAVNOM SUDU BIH

Amir Saletović 14/10/2021

Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnesena je apelacija na Zakon o premjeru i katastru RS, jer ovaj zakon ograničava pravo na žalbu, čime su narušena ljudska prava utvrđena Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, potvrdio je za Preporod.info advokat Emir Kovačević.

On zastupa određeni broj Bošnjaka u RS-u u pravnim postupcima koji su pokrenuti pred sudovima u tom entitetu, a u vezi sa primjenom spomenutog zakona i javnog izlaganja zemljišnih knjiga.

 • U manjem bosanskohercegovačkom entitetu izlaganje se vrši prema Zakonu o premjeru i katastru. Prema navedenom zakonu, kada komisija koja vrši izlaganje utvrdi da postoji uzurpacija na određenoj parceli, dolazi rješenje na koje ne postoji pravo žalbe, u smislu uzurpacije i vlasničkog pitanja – upozorio je Kovačević.

Pojasnio je da se stranka u postupku prema navedenom rješenju može žaliti samo na premjer i klasifikaciju zemljišta, što i nije od presudne važnosti.

 • To znači da, ako vam komisija oduzme određeno pravo ili utvrdi da nemate pravo na nekoj parceli i dobijete rješenje, onda nemate pravo da se žalite u tom dijelu, nego se možete žaliti samo na premjer i klasifikaciju, odnosno, u smislu površine i vrste zemljišta. Nakon žalbe, rješenje postaje pravosnažno i budete upućeni da pokrenete parnicu koja ne može zamijeniti žalbu, jer je rješenje pravosnažno. U tome vidim povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima – kazao je  Kovačević.

Podsjetio je da Konvencija navodi da građanin mora imati pravo na žalbu, ali ne u formalnom smislu, nego da žalba može promijeniti ono što je državni organ odredio.

Kovačević je naglasio i da se spomenutim Zakonom o premjeru i katastru krši i Ustav Bosne i Hercegovine, koji također predviđa pravo na žalbu.

 • Najčešće se dešava da su tokom izlaganja prisutni članovi komisije koji čine pravnici, geometri i administrativni radnici. Pozivaju se stranke i poziva se predstavnik pravobranilaštva RS. Ukoliko predstavnik za određenu parcelu kaže da treba da se upiše kao imovina RS, Komisija samo na osnovu izjave utvrđuje uzurpaciju i donosi rješenje kojim se oduzima parcela stranci. Smatram da tu, također, dolazi do povrede postupka, jer, ukoliko postoji sumnja o uzurpaciji na određenoj parceli, postupak izlaganja treba prekinuti i voditi poseban postupak o uzurpaciji, u kojem bi stranka imala pravo da se žali. Kad rješenje o uzurpaciji postane konačno, smatram da se onda treba nastaviti postupak izlaganja i donijeti konačno rješenje u postupku izlaganja – objasnio je Kovačević.

Dodao je da se u podnesenoj Apelaciji osporavaju odredbe Zakona o premjeru i katastru u posebno u dijelu koji se odnosi na pravo na žalbu i pravično suđenje.

 • Još bih naglasio da ovaj zakon sadrži i odredbe u kojima se navodi da, ukoliko se utvrdi da je neko zemljište državna svojina, da se odmah piše kao vlasništvo RS, a nedavno je Ustavni sud utvrdio da se državna svojina ne može pisati u korist entiteta dok nadležni parlament, odnosno Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, ne donese odluku o raspodjeli državne imovne. Takva praksa nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine – istakao je Kovačević, piše Preporod.info.

Pozvao je nadležne institucije da pruže potrebnu podršku građanima u RS-u.

 • Želim ovom prilikom naglasiti da je Islamska zajednica već poduzela određene korake, a sve s ciljem da se našim ljudima u RS-u omogući pravičan i transparentan postupak uz puno poštivanje svih ljudskih prava – kazao je advokat Kovačević.

NEŠIĆ: DNS VIŠE NEĆE UČESTVOVATI U POSEBNIM SJEDNICAMA NSRS

Amina Beso 14/10/2021

Gostujući na BN televiziji predsjednik DNS-a je izjavio da njegova stranka više neće učestvovati u posebnim sjednicama NSRS-a.

Mi ćemo učestvovati u radu parlamenta RS-a onog trenutka kad vladajuća većina počne da počne zaključke koje je već donijela, pozivamo ih da ispoštuju ove zaključke, kad ispoštuju mi dolazimo na NSRS i donosimo nove zaključke, do tada mi ne učestvujemo u posebnim sjednicama NSRS.“

Nešić je dodao i da će pozvati Borenovića i Šarovića da ne učestvuju u radu NSRS.

 • Ostajem pri svojim stavovima, živi bili pa vidjeli“

(Amina Bešo)

BORENOVIĆ: DODIK VIŠE NIJE U STANJU NI AMBASADORE DA OKUPI NA SASTANAK

Amir Saletović 14/10/2021

Srljanje, ad hok rješenja, neartikulisana politika i poigravanje Republikom Srpskom zbog ličnih hirova, interesa i bijega od vlastite odgovornosti za ogromnu korupciju, ne smije biti alternativa Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Republike Srpske – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Toliko je problema: ekonomskih, zdravstvenih, demografskih, koruptivnih… da nema vremena, kaže on, za hazarderske igre nesposobnih vladajućih elita.

Borenović kaže da činjenica da danas, kao član Predsjedništva, Dodik više nije u stanju okupiti ambasadore ni na sastanak pokazuje koliko je nesposobna i prevaziđena njegova politika.

 • Republika Srpska ima svoj međunarodni legitimitet i ugled i krajnje je vrijeme da on i njegov SNSD prestanu urušavati ono što je potvrđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom – istakao je Borenović.

BOSIĆ: DODIK SVAKO SEDAM DANA MIJENJA STAV, NJEGOVE NAJAVE SU SMIJEŠNE!

Amir Saletović 14/10/2021

Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda, naglasio je kako je sada “očigledno sve u Dodikovim rukama”.

Arhiva
 • Razgovori u kojima učestvuje Špirić svakako nisu ni bili predviđeni da donesu rješenje, osim da polako prave put za eventualan povratak u Parlament. Što se tiče rješenja, evidentno je da nešto mora da se desi oko Inzkovog zakona. Ne vjerujem da će Dodik imati prostora da bilo kako promijeni stav o bojkotu – ističe Bosić i dodaje:
 • On će se svakako nastaviti, pogotovo što Dodik prelazi na novu fazu priče o nezavisnosti i povlačenja saglasnosti za učešće u zajedničkim institucijama. Ukoliko bi se desilo ono što najavljuje, onda je to korak dalje od priče o povratku u institucije.

Bosić kaže da je stav SDS-a da poštuje ono što je NSRS izglasao.

Mišljenja je da su Dodikove najave o samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH smiješne.

 • Dodik svakih sedam dana mijenja stav, sada je najnovija konstrukcija samostalnost u okviru BiH. To je zaista nešto što bi čovjek dobro morao da promozga, kako je moguće imati samostalnost i biti u okviru BiH – naglašava Bosić.

Prema tome, smatra on, Dodik se gubi u tim obećanjima, a dokle će gurati,  da niko ne zna.

Dodaje da ukoliko uzmemo u obzir ranija iskustva, sve to će vrlo brzo pasti u vodu.

Komentariši