Austrijski šef diplomatije: Opstanak BiH ne smije se dovoditi u pitanje

Iznimno su nam važni sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Linhart.

Michael Linhart je odabrao BiH kao prvu zemlju koju će posjetiti ulozi austrijskog šefa diplomatije (EPA)

15 Oct 2021

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Linhart izjavio je u petak kako i nova austrijska Vlada snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i evropsku perspektivu ove i svih država Zapadnog Balkana, jer to smatra najvažnijim ulogom u stabilnost i sigurnost.

Nakon što je ranije ove sedmice imenovan novim šefom austrijske diplomatije, Linhart je odabrao Bosnu i Hercegovinu kao prvu zemlju koju će posjetiti u toj ulozi, prenosi Hina.

Nakon sastanka s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, on je novinarima u Sarajevu kazao kako je to potvrda posebnih veza između dvije države, prenosi Hina.

Vlasti bh. entiteta RS najaljuje recesiju

“Ovo [posjeta] je znak i naše uvjerenje da bez članstva Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji ona nije kompletna i taj projekt nije dovršen. Također su nam vrlo važni sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji”, rekao je Linhart.

Linhart je u Bosni i Hercegovini boravio u razdoblju kada eskalira kriza uzrokovana najavama da će bh. entitet Republika Srpska poduzeti korake koji bi de facto vodili ka secesiji.

Šef austrijske diplomatije to je komentirao kazavši kako su očuvanje jedinstva i suvereniteta Bosne i Hercegovine za Austriju neupitni te da će se ona za to odlučno zalagati.

“Za nas je to pitanje izvan svake rasprave i za nas je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi”, rekao je Linhart.

U strukturama Eufora oko 600 vojnika

Potvrdio je kako Austrija odlučno podržava ulogu i ovlasti visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kao i vojnu misiju EU-a u ovoj zemlji (Eufor), kojom zapovijeda austrijski general Alexander Platzer.

Neke države poput Rusije najavile su kako bi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda mogle blokirati produženje mandata Eufora kada se o tome bude raspravljalo početkom novembra.

Misija u Bosni i Hercegovini, pod nazivom Althea, naslijedila je mandat kojeg je ranije u ovoj zemlji imao NATO.

Sada je u strukturama Eufora oko 600 vojnika, opremljenim pretežno lakim pješadijskim naoružanjem, koji uglavnom imaju zadatak posmatrati stanje u Bosni i Hercegovini te intervenirati u slučaju direktnih sigurnosnih prijetnji.

Linhart je dileme oko produženja mandata Eufora komentirao konstatacijom kako je u kriznoj situaciji kakva je sada u Bosni i Hercegovini važno zagarantirati stabilnost države, a misija Althea tome nedvojbeno doprinosi.

‘U Beču razumiju izazove s kojima se BiH sučeljava’

Najavio je kako će Austrija to jasno kazati na međunarodnim forumima koji predstoje idućih dana.

I ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je kazala kako Eufor treba ostati, jer su sve alternative tome znatno nepovoljnije.

“Uvjerena sam da imamo uvjete za produženje mandata”, kazala je Turković, koja je Austriju opisala jednim od ključnih partnera Bosne i Herceglovined, naročito zbog toga što u Beču vrlo dobro razumiju izazove s kojima se Bosna i Hercegovina sučeljava.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Suprotstavljeni stavovi članova Predsjedništva o stanju u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da će, ukoliko Tužilaštvo BiH ne bude reagiralo, podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.15 Oct 2021

Novi šef austrijske diplomatije najprije putuje u BiH

Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je regija Zapadnog Balkana veoma važna.13 Oct 2021

Austrija dobila novog kancelara, Schallenberg položio zakletvu

Alexander Schallenberg je na mjestu kancelara zamijenio Sebastiana Kurza, koji je, pod pritiskom istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, podnio ostavku.11 Oct 2021

Komentariši