Povređeni, uhapšeni i barikade na severu Kosova

13. oktobar/listopad, 2021.


Suzavac na ulicama Severne Mitrovice

Deset povređenih službenika Policije Kosova, deset građana Severne Mitrovice koji su zatražili lekarsku pomoć, te osam uhapšenih osoba – epilog je incidenata izbilih u sredu ujutro (13. oktobar) tokom akcije Policije i Carine Kosova usmerene protiv krijumčarenja.

Policijska akcija naišla je na protivljenje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, dve od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova. Tu je došlo do sukoba, a policija je upotrebila i suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Deset osoba srpske nacionalnosti zatražilo je lekarsku pomoć u bolnici u Severnoj Mitrovici. Osmoro ljudi je otpušteno iz bolnice, a dvoje je zadržano na lečenju, rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) direktor Doma zdravlja u ovoj opštini, Zlatan Elek.

“Jedan je pogođen u leđa u predelu desnog ramena, slomljeno mu je desno rebro, metak je izašao u prednjem delu vrata. Podvrgnut je hitnoj operaciji, zaustavljeno je krvarenje i trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi. Drugi pacijent je primljen u stabilnom stanju sa povredama u predelu grudnog koša. Njegovo stanje je stabilno i nalazi se na odeljenju hirurgije”, rekao je Elek, dodajući da su povređeni uglavnom zadobili povrede od gumenih metaka, suzavca i šok bombi, te da su pušteni na kućno lečenje.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je nakon događaja rekao da će se akcija protiv krijumčarenja nastaviti, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala NATO i KFOR da reaguju.

Kako je tekla policijska akcija na severu Kosova?

Novinari RSE izvestili su da su se u Severnoj Mitrovici u ranim jutarnjim satima (13. oktobar) začule sirene vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći. Građani su rekli da se u jutarnjim satima u ovoj opštini mogle čuti sirena za hitne slučajeve. Kosovska policija viđena je ispred apoteka na severu.

Suzavac je ispaljen na demonstrante kako bi ih rasterao dok su se kretali prema policiji. Neki od njih bacali su tvrde predmete na policajce.

U Severnoj Mitrovici mase su se razišle, dok se policijska akcija nastavila u obližnjem Zvečanu. U Zvečanu je policija ispalila suzavac dok su građani gađali policiju tvrdim predmetima.

Protesti na severu Kosova zbog policijske akcije
FotogalerijaProtesti na severu Kosova zbog policijske akcije

Uklonjene su barikade koje je grupa lokalnih Srba postavila tokom dana na magistralnom putu Priština – Raška u naselju Veliko Rudare u opštini Zvečan u znak protesta na akciju policije.

Barikade su uklonjene i iz naselja Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, koje je na granici sa Južnom Mitrovicom.

Također, ekipi RSE onemogućen je rad u Rudaru kod Zvečana od grupe demonstranata.

Pri ulasku u Rudare, vozilo kojem je putovala ekipa RSE zaustavili su demonstranti, njih 50-ak, koji su zahtevali od ekipe da ih ne snimaju.

U pokušaju da uzmu kameru oštetili su je u taksi automobilu kojim je ekipa putovala.

Oštećena kamera ekipe Radija Slobodna Evropa, 13. oktobra 2021.
Oštećena kamera ekipe Radija Slobodna Evropa, 13. oktobra 2021.

Ekipa se kretala magistralnim putem Priština-Raška, kako bi izveštavala o barikadama koje su postavljene u Rudaru kod Zvečana.

Blokirani autoput Priština-Raška u naselju Veliko Rudare u opštini Zvečan u znak protesta zbog policijske akcije 13. oktobra 2021. godine.
Blokirani autoput Priština-Raška u naselju Veliko Rudare u opštini Zvečan u znak protesta zbog policijske akcije 13. oktobra 2021. godine.

Akcija nije sprovedena samo na severu Kosova

Akcija protiv krijumčarenja odvijala se u regionu Prištine, Peći, na zapadu Kosova, kao i Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je istakao da je akcija Policije i Carine Kosova bila usmerena protiv krijumčarenja robe i utaje poreza, te da su kosovske vlasti posvećene stabilnoj i funkcionalnoj zemlji i da niko ne može da bude iznad zakona.

“Ova akcija je deo borbe protiv organizovanog kriminala na celoj teritoriji Kosova i ni na koji način nije usmerena protiv građana ili određenih lokacija”, rekao je Svečlja na konferenciji za novinare u Prištini.

On je istakao da je na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, došlo do neobuzdanog nasilja “kriminalnih struktura”.

Direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti je rekao da je akciji protiv krijumčarenja robe prethodila istaga, koja je trajala oko godinu dana, te da je Policija trebala da izvrši pretres na 26 različitih lokacija, od kojih su pet bile u Severnoj Mitrovici a četiri u Zvečanu.

Međutim, zbog otpora građana u severnim opštinama, Policija nije uspela da akciju sprovede do kraja na osam lokacija.

“Sumnja se da je došlo do curenja informacija u vezi sa operacijom. Ovo se istražuje”, rekao je Mehmeti.

On je napomenuo da su okupljeni bacali čvrste predmete na policiju, da je bilo upotrebe vatrenog oružja, te ručnih bombi.

Policija Kosova je podelila nekoliko fotografije na kojima se vidi roba koja je zaplenjena tokom policijske operacije 13. oktobra 2021.
Policija Kosova je podelila nekoliko fotografije na kojima se vidi roba koja je zaplenjena tokom policijske operacije 13. oktobra 2021.

Iz kosovske policije je saopšteno da je do sada zaplenjen određeni broj komada robe za koju se sumnja da je krijumčarena te da je identifikovala i 10 osoba za koje se sumnja da su umešane u šverc i za kojima je raspisana potraga.

“Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa pravosuđem provodi intenzivnu istragu kako bi identifikovala druge osumnjičene umešane u krijumčarenje robe, ali i u krivična dela i napade opasnim sredstvima, vatrenim oružjem, počinjenim prema policijskim i carinskim službenicima danas tokom operacije”, navodi se u saopštenju.

Oštećen automobil u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici
Oštećen automobil u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici

Osmani: O borbi protiv organizovanog kriminala nema pregovaranja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da je borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna, te da se o tome ne može pregovarati.

“Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati jedan od njih. Zato se današnja akcija kosovske policije i carine, ovlašćene od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati akcijom na severu, jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite etničke pripadnosti”, napisala je ona na svom Facebook nalogu.

Dodala je da je “kriminal uvek bio multietnički”, te da se “neki Albanci sa juga i Srbi sa severa, često uz pomoć pojedinih političara” godinama unazad bave kriminalom.

“Ali, ti dani su prošli”, poručila je kosovska predsednica.

Osmani je podvukla da očekuje da će EU ostati privržena vrednostima vladavine prava koje zastupa, jer je na Kosovu “borba protiv kriminala postala stvarna”.

Objašnjenje premijera Kurtija

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da su po nalogu i koordinirane sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

“Zaplenjena je roba i drugi dokazi koji predstavljaju i materijalne dokaze”, rekao je Kurti. Dodao je da će se “boriti i sprečiti krijumčarenje”.

Premijerka Srbije poziva međunarodnu zajednicu da reaguje

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu da reaguje na postupak kosovskih vlasti.

“Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reagiraju i zaustave (premijera Kosova) Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je potrebna jasna reakcija za zaustavljanje lude politike. Ova vrsta ponašanja su prešla svaku meru i dovodi nas do ruba haosa”, navela je Brnabić u saopštenju za javnost.

Sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je 13. oktobra u Rašku na jugu Srbije, gde je održao sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Raška je grad u Srbiji u blizini granice sa Kosovom, odnosno u blizini graničnog prelaza Jarinje.

Povod za sastanak je akcija kosovske policije protiv krijumčarenja koja se 13. oktobra odvijala u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Sastanak se održao u lokalnoj kasarni, a među prisutnima su bili funkcioneri političke partije Srba sa severa Kosova, Srpske liste, ali i predstavnici Vojske Srbije.

S leva na desno: načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u Raškoj
S leva na desno: načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u Raškoj

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da će se, ukoliko se sledeći put dogodi tako nešto, uslediti opšti otpor srpskog naroda.

“Ukoliko se sledeći put desi ovako nešto, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo, i kako vi to shvatili predsedniče. Branićemo se svim i svačim raspoloživim”, rekao je Rakić.

Vučić je rekao okupljenima da će, ako treba ostati celu noć u Raškoj, ali da želi da čuje sve okupljene.

“Rešićemo sve nesporazume”, rekao je Vučić, obraćajući se okupljenima.PROČITAJTE I OVO:Vučić na sastanku Srbima sa Kosova: Uz vas smo

Razgovorima su prisustvovali i građani srpske nacionalnosti sa Kosova, koji su izneli svoje probleme, tražili zaštitu od države Srbije i nazivali Albance uvredljivim imenom.

SAD pozivaju na smirenost

Sjedinjene Države pozivaju na smirenost kao odgovor na događaje na Kosovu, naveo je State Department za RSE.

“Nastavićemo raditi s partnerima iz EU i NATO-a kako bismo pomogli svim stranama da održe napredak u normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija”, naveo je State Department.

Borrell: Zaustaviti incidente

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Josep Borrell zatražio je da se “nasilni incidenti na sjeveru Kosova odmah zaustave”.

Prema njegovim rečima, “jednostrane i nekoordinisane” akcije koje ugrožavaju stabilnost su “neprihvatljive”.

“Sva otvorena pitanja moraju se rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo s Prištinom i Beogradom”, napisao je Borrell na Twitteru.

AGK: Neki novinari napadnuti na severu Kosova

Udruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog nebezbednog radnog okruženja novinara, koji su tokom ovog dana izveštavali iz opština na severu Kosova.

AGK je rekao da je nekoliko novinara navodno napadnuto u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

“AGK poziva kosovsku policiju da obezbedi novinarima da nesmetano obavljaju svoj posao”, kaže se u reagovanju AGK-a.

Komentariši