Dodik kaže da neće odustati, povući će saglasnosti sa nekih državnih tijela u BiH

Bosna i Hercegovina se nalazi u jednoj od najvećih kriza od završetka rata 1995. godine.

Milorad Dodik: Ovo nije secesija, ovo nije otcjepljenje (Armin Durgut / PIXSELL)

14 Oct 2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Narodna skupština Republike Srpske ići ka tome da taj bosanskohercegovački entitet povuče saglasnost kojom su ranije formirane Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, kao i prikupljanje poreza na nivou države.

Donijet ćemo i zakone o neprimjenjivanju zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, rekao je Dodik, dodajući da je u pitanju oko 140 zakona, uključujući i zakon o državnom tužilaštvu, Agenciji za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i drugi.

On je novinarima u četvrtak navečer u Istočnom Sarajevu rekao da o tome nema pregovora i da oni koje zanima samo mogu biti informirani o tome.

“Ovo nije secesija, ovo nije otcjepljenje”, rekao je Dodik.

Dodik je ranije najavio da će najkasnije početkom novembra entitetskom parlamentu uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi državni institucija.

RS će svojim resursima i na “fini način” ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obavještajaca i sudaca kada njihovo djelovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim, rekao je Dodik.

Neki od ambasadora zapadnih zemalja održali su ranije u četvrtak sastanak sa Dodikom, u vrijeme kada se zemlja nalazi u jednoj od najvećih postranih kriza.

Kriza u BiH traje od jula ove godine, nakon što je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko nametnuo izmjene krivičnog zakona, prema kojem je u BiH kažnjivo negiranje utvrđenih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, zbog čega su srpski predstavnici stupili u bojkot državnih institucija.

Vlasti iz Republike Srpske neke od osuđenih ratnih zločinaca još uvijek smatraju herojima, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, vojnog i političkog čelnika RS-a tokom rata u BiH, koje je Međunarodni sud u Haagu osudio zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Dodik sada traži povlačanje tog zakona, prijeteći otcjepljenjem RS-a od BiH.

PIC: Odbaciti retoriku koja vodi podjelama

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH pozvali su ranije u četvrtak političke čelnike te zemlje da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, saopćeno je iz tog međunarodnog tijela koje pruža potporu mirovnom procesu u zemlji.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira poručili su da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali.

Kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi ambasadora PIC-a bez zalaganja i saradnje nema prijeko potrebnih reformi – posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost.

Podrška Američke ambasade

„Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići“, istaknuto je u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a podržali su i autoritet, mandat i vitalnu ulogu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kojeg vlasti iz Republike Srpske također osporavaju.

Američka ambasada u BiH podržala je ambasadore PIC-a.

“SAD snažno podržava teritorijalni integritet BiH kao jedne zemlje sa dva entiteta i Brčko Distrikta. Također, podržavamo bitnu ulogu Visokog predstavnika u praćenju, podršci i provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u izjavi.

Ruska Federacija, članica PIC-a, se nije složila sa tekstom ove izjave.

Šarović: Dodik ugrožava Republiku Srpsku

Opozicija u Republici Srpskoj strahuje da će Dodikovi potezi u konačnici donijeti ogromnu štetu tom entitetu, uključujući i međunarodnu izolaciju.

Mirko Šarović, lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) rekao je da Dodik spašava sebe, ali da će štetu pretrpjeti građani, neizravno optužujući Dodika za umiješanost u korupciju.

“Zbog dnevno političkih spinova koje Milorad Dodik kreira kao bi spasio sebe i svoju poziciju on i njegov SNSD mogu dovesti u opasnost Republiku Srpsku”, rekao je Šarović.

Dodik pak tvrdi kako očekuje da će neke evropske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS-a, ali da oko toga neće biti saglasnosti na nivou Evropske komisije.

“Ako EU ili Evropska komisija donesu odluku o sankcijama RS-u ili o njenom iskljuljučenju iz programa (pomoći) neka zapišu da je to datum samostalne RS”, rekao je Dodik.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

Ambasadori EU-a na sastanku sa zvaničnicima RS-a u I. Sarajevu

Glavna tema sastanka trebalo bi da bude razgovor o deblokadi institucija BiH, nakon nedavnih najava Milorada Dodika da će s povlačenjem iz državnih institucija ići do kraja.03:5414 Oct 2021

Janjić: Situacija na Kosovu lako se može prenijeti na Crnu Goru i BiH

‘Došlo se do jedne tačke koja treba da bude upozorenje svima, jer je ona lako prenosiva i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu’, kaže vanjskopolitički analitičar Dušan Janjić.13 Oct 2021

Izetbegović: Spreman sam na sastanak ‘jedan na jedan’ sa Dodikom

BiH se nalazi u najvećoj političkoj krizi od rata, no čelnici vladajućih partija misle da se može postići dogovor unutarnjim dijalogom.13 Oct 2021

Dodikova nova prijetnja: Sud, Tužilaštvo, SIPA i OSA biće zabranjeni u RS-u

Proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu na prostoru RS-a, odbacićemo i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru RS-a, rekao Dodik.12 Oct 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Zaustavljen rast cijena goriva u Hrvatskoj

Upozorenja međunarodne zajednice nakon Dodikovih prijetnji secesijom

Demonstranti u Ljubljani laserom povrijedili pilota

Korać: Dodik testira Zapad, ne može ništa bez podrške Beograda

POPULARNO

Posljednji čin raspada Jugoslavije: Šta će biti na Balkanu za 50, 80 ili 100 godina?

FT: Bidenovi problemi zbog turske kupovine mlažnjaka

Vučić: Velike sile požuruju Prištinu, tražit će i nestanak RS-a

MIŠLJENJA

Ahilova peta obnovljene “Velike Srbije”

Reklama

Komentariši