Vučić: Velike sile požuruju Prištinu, tražit će i nestanak RS-a

Predsjednik Srbije sastao se na jugu zemlje sa predstavnicima Srba sa Kosova te rekao da velikim silama nije cilj samo ‘nezavisno, celovito Kosovo, već i slabljenje Srbije’.

Nakon današnjih sukoba na sjeveru Kosova, u kojima ima povrijeđenih, Vučić je stigao u Rašku (Tanjug)

13 Oct 2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na jugu zemlje sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Nakon današnjih sukoba na sjeveru Kosova, u kojima ima povrijeđenih, Vučić je stigao u Rašku.

Sukobi su se desili tokom policijske akcije protiv krijumčarenja robe. Policija je navela da je danas ukupno osam osoba uhapšeno, te da je akcija protekla bez problema u svim gradovima na Kosovu, osim na sjeveru Kosova gdje se policija “suočila s otporom i napadima građana”.

Vučić je rekao da postoji nekoliko stvari zbog kojih “Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile”, prenosi Tanjug.

“U tome se nalazi želja jednog dela velikih zapadnih sila da se sve destabilizuje i uruši, da bi oni mogli bolje da upravljanju procesima, jer se samo u timo snalaze”, rekao je Vučić na sastanku.

On je istakao da će do proljeća velike sile “tražiti nestanak Republike Srpske” kao i da će se Srbija naći pred velikim pritiskom, javljaju beogradske Novosti.

Vučić je naveo “da će to pasti na pleća Srbije” i da je pred Srbijom težak period.

‘Žele da zaustave Srbiju’

Kako je rekao, velikim silama nije cilj samo “nezavisno, celovito Kosovo, već i slabljenje Srbije”.

“Njima ne odgovara da Srbija dalje napreduje, da pravi veću razlizku, da ulaže u svoje crkve, obrazovanje, naučne centre, u svoje fabike, vojsku… Zato je potrebno zaustaviiti Sbriju”, ukazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, oni neće odustati, navodeći tu, Veliku Britaniju, SAD i Njemačku, na prvom mjestu, a zatim i Francusku, Italiju te cijelu Kvintu.

“Neće odustati od celog, nezavisnog Kosova i baš ih briga šta će da rade. Ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. A, jeste li čuli negde na svetu da neko ide da hapsi keks, limenke i ispali stotine metaka. Ne sekiraju se oni za to, nemojte da vaša suza traži roditelje na toj strani”, rekao je Vučić.

‘Ovo nije ona Srbija kao nekad’

Dodao je i da bi u drugoj situaciji pozvao 50 zvaničnika, a danas je, kako je rekao, pozvao samo Miroslava Lajčaka, izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova.

“Trebalo je mnogo njih da pozovem, ali dobro je da EU danas nije rekla i pozvala ‘obe strane’. Ne znam šta bi Srbima zamerili”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo i da je “sa Prištinom nemoguće razgovarati”, dodavši da nije dozvoljavala ni da se dopreme vakcine, kao i da duže od mjesec dana stoje lijekovi na prelazu, “želeći tako da unizi Srbe”.

“Kako god da bude i šta god odlučite, znajte da će Srbija biti uz vas u svakom smislu. Zamolit ćemo NATO da radi svoj posao i da zaštiti Srbe. Ukoliko neće, bit ćemo primorani da reagujemo. Vjerujte mi, ovo nije ona Srbija kao nekad. Spremni smo da zaštitimo naš narod, da se borimo za naše interese i da u toj borbi i pobijedimo”, rekao je Vučić obraćajući se Srbima sa Kosova.

Vučić je najavio mogućnost da digne vojsku i pošalje je na Kosovo kako bi zaštitio stanovništvo na sjeveru Kosova, no to neće uraditi ukoliko u naredna 24 sata reaguje KFOR.

“Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati”, rekao je.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Mirno na sjeveru Kosova, jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja

Deset demonstranata i šest policajaca je povrijeđeno u sjevernom dijelu Mitrovice i Zvečanu, tokom protesta i sukoba s policijom.13 Oct 2021

Podrška kosovske javnosti za akciju protiv krijumčarenja

Kosovske vlasti današnju akciju policije i carine vide iz prizme vladavine prava, odnosno borbe protiv krijumčarenja i, kao takva, ona je naišla na podršku javnosti.13 Oct 2021

Janjić: Situacija na Kosovu lako se može prenijeti na Crnu Goru i BiH

‘Došlo se do jedne tačke koja treba da bude upozorenje svima, jer je ona lako prenosiva i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu’, kaže vanjskopolitički analitičar Dušan Janjić.13 Oct 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

U Hrvatskoj cijena benzina među najvišim na svijetu

Mišljenje advokata: Postupanje zvaničnika u RS-u kažnjivo po Krivičnom zakonu

COVID-19: U Hrvatskoj više od 2.000 novozaraženih, u Srbiji skoro 6.700

Srbija: Podignuta optužnica protiv Edina Vranja

POPULARNO

Završena akcija protiv švercera u Mitrovici, osam osoba uhapšeno

MIŠLJENJA

Bursać: U RS-u nastavljeno sramno negiranje genocida

MIŠLJENJA

Nesvrstani na polju smrti

Kremlj odbacuje japansko svojatanje spornih otoka

Komentariši