VOJIN MIJATOVIĆ : SDP BIH VIŠE NEĆE ČEKATI NIKOGA JER JE UGROŽEN USTAVNO-PRAVNI POREDAK BOSNE I HERCEGOVINE!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, na društvenim mrežama napisao je da SDP BiH više neće čekati nikoga jer je ugrožen Ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

– Jučer smo zaključili i krećemo u akciju:

Tražimo hitnu reakciju svih zemalja članica PIC-a!

Tražimo od članica Socijalističke Internacionale potpunu izolaciju svih političkih aktera koji narušavaju Ustavno-Pravni poredak BiH!

25. novembra veliki skup u Brčkom za državu BiH!

Hitno održavanje sastanaka

Predsjednik SDP BiH će poslati pismo sa konkretnim informacijama o ugrožavanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini svim strankama članicama Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. To će ujedno biti i poziv za hitnim reagovanjem svih članica kroz institucije Evropske unije u smjeru zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine i poduzimanja mjera na sankcionisanju svih antidržavnih i antievropskih snaga u Bosni i Hercegovini.

SDP BiH će tražiti hitno održavanje odvojenih sastanaka sa Visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, g. Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, g. Johanom Satletom (Johann Sattler) sa ciljem zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, provedbe Dejtonskog sporazuma, sankcionisanja onih koji javno i otvoreno krše Ustav i sporazum, razmjene informacija o mogućim, nužnim sankcijama Evropske unije za sve dužnosnike koji krše Dejtonski sporazum i osporavaju presude međunarodnog suda za ratne zločine i Evropskog suda za ljudska prava.

U isto vrijeme SDP BiH će zatražiti održavanje hitnih sastanka sa ambasadorima država svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kako bi ih upozorili na moguće posljedice Dodikove retorike koja bi mogla izazvati reakciju nacionalista koji čekaju svoju priliku za obračun na svim stranama. Zbog adekvatnog odgovora na novonastalu situaciju, SDP BiH će formirati Odbor za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kojeg će činiti eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti.

Zaključeno je kako će SDP BiH u sklopu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom organizovati skup sa kojeg će jasno biti poslane poruke o nedjeljivosti države Bosne i Hercegovine i nepobitnoj ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine – zaključio je Mijatović.

(Kliker.info)

Komentariši