Novi šef austrijske diplomatije najprije putuje u BiH

Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je regija Zapadnog Balkana veoma važna.

Linhart je na poziciji ministra vanjskih poslova naslijedio novog kancelara Schalenberga (EPA)

13 Oct 2021

Novi ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart, koji je u ponedeljak položio zakletvu, odlučio je da kao destinaciju svog prvog putovanja izabere Zapadni Balkan. Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je regija Zapadnog Balkana veoma važna, prenosi Tanjug.

Zapadni Balkan je već ranijim šefovima diplomatije Alexanderu Schallenbergu, aktuelnom kancelaru, i Sebastianu Kurzu bio težište vanjskespoljne politike.

U Bosni i Hercegovini je Austrija brojno zastupljena, pa tako vojska Austrije ima najveći kontingent u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi već godinama.

Pored toga je predstavnik EU u Sarajevu Austrijanac Johann Sattler, sa kojim Linhart želi da se sastane.

Sastanak sa Schmidtom

Planirano je da Linhart razgovara i sa novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom, ali i šeficom bosanske diplomatije Biserom Turković, sa kojom se već duže poznaje.

Dok je Linhart četiri godine bio zamjenik ambasadora Austrije u Zagrebu, od 1992.do 1996, Turković, kao prva ambasadorica BiH službovala je u glavnom gradu Hrvatske.

Kasnije su se ponovo ukrstili njihovi putevi u Beču, kada je Turković bila ambasadorica pri UN-u, a Linhart u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

Linhart na Balkan gleda kao regiju susjedstva Austrije, prijatelja koji bi trebalo u dogledno vrijeme da bude i saveznik unutar EU.

Linhart, nakon Bosne i Hercegovine, u ponedeljak ide u Luksemburg na redovno Vijeće ministara vanjskih poslova EU.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Austrija dobila novog kancelara, Schallenberg položio zakletvu

Alexander Schallenberg je na mjestu kancelara zamijenio Sebastiana Kurza, koji je, pod pritiskom istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, podnio ostavku.11 Oct 2021

Ko je budući kancelar Austrije

Aktuelni ministar vanjskih poslova koji će zamijeniti Sebastiana Kurza ima veliko diplomatsko iskustvo, tvrd stav prema migrantima i smatra da Zapadni Balkan treba biti dio EU.10 Oct 2021

Austrija donirala BiH 500 hiljada doza vakcina AstraZeneca

U BiH i dalje pokušavaju nadoknaditi zaostajanje u postupku vakcinacije stanovništva prouzročeno poteškoćama u nabavci vakcina od početka godine.10 Aug 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Finansiranje lokalnih samouprava hronični problem u S. Makedoniji

Zaštita okoliša među glavnim temama pred izbore na Kosovu

Završena akcija protiv švercera u Mitrovici, tri osobe uhapšene

Lazarević: Sukob policije i demonstranata u S. Mitrovici, protesti i u Zubinom Potoku i Zvečanu

POPULARNOMIŠLJENJA

Nesvrstani na polju smrti

Harris: SAD da se suoči sa svojom ‘sramotnom historijom’

Mediji: Novi sistem S-500 brani nebo Moskve

Vraća li se privreda u Evropu, a strani kapital na Balkan

Komentariši