Nakon Ukaza Željke Cvijanović: Bakir Izetbegović u petak ide u Banjaluku

Snežana Mitrović 12. okt. 2021

Izvor: F.Z./N1

Nakon što su mediji objavili da je u Službenom glasniku Republike Srpske 7. oktobra objavljen Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović  “o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH”, pitali smo predstavnike Kluba Bosnjaka u Vijeću naroda RS za komentar.

Kako je za N1 rekao delegat Alija Tabaković, u petak će u Banjaluci biti održana sjednica Predsjedništva SDA, a prisustvovaće joj i Bakir Izetbegović.

Tabaković dodaje da je moguće da se donese odluka da se uputi apelacija o ustavnosti pomenutih  zakona i to Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud Republike Srpske krajem septembra je utvrdio da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povređen zakonom o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika o zabrani negiranje genocida, koji je, posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka, usvojila Narodna skupština RS.

Ustavni sud RS takođe je utvrdio da vitalni nacinalni interes Bošnjaka nije povređen ni dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se predviđaju zatvorske kazne za one koji RS nazivaju „genocidnom i agresorskom tvorevinom“.

Ustavni sud RS je zaključio da se ovi zakoni „jednako odnose na sve građane“.

Apelacija Ustavnom sudu BiH dosad nije podnešena, stoga su pomenuti zakoni i objavljeni.

Nove pravne korake već najavljuju iz Kluba Bošnjaka i to nakon dolaska Bakira Izetbegovića u Banjaluku u petak.

Komentariši