Zahtjev za obustavu finansiranja Republike Srpske iz fonda IPA III

Zahtjev za obustavu finansiranja Republike Srpske iz fonda IPA III

Foto: AFP/F.Florin

Troje članova Evropskog parlamenta uputilo je zahtjev komesaru za Evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliveru Varhelyiu, da se Republici Srpskoj obustave sva sredstava iz fonda IPA III iz kojih je Republika Srpska izravni i jedini korisnik, dok se bojkot državnih institucija od strane srpskih političkih predstavnika u vlasti BiH ne ukine. Ovaj zahtjev podnijeli su Tineke Strik (Greens/EFA), Dietmar Koster (S&D) i Klemen Grošelj (Renew Europe).

Njihov zahtjev prenosimo u cijelosti:

„Poštovani Komesare,

Kao članovi u sjeni u Evropskom parlamentu za izvješće o napretku zemlje za 2020., pišemo vam kako bismo izrazili našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije i najnovijih zbivanja u Bosni i Hercegovini (BiH), posebno u pogledu bojkota svih velikih državnih institucija od strane srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i drugih političkih predstavnika Republike Srpske.

Kao što znate, savremene državne strukture i politička klima u Bosni i Hercegovini složene su i izrazito nesigurne. Da bi zemlja ispunila sve značajne korake u provedbi 14 ključnih prioriteta koje je utvrdila Evropska komisija, kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU, potrebne su velike reforme.

Da bi ovaj proces bio uspješan, od vitalne je važnosti saradnja i povjerenje među glavnim političkim akterima u zemlji. Stoga izražavamo najveću zabrinutost zbog odluke političkog vodstva Republike Srpske da bojkotira sav rad u glavnim državnim institucijama sve dok se ne povuče Zakon o zabrani negiranja genocida postavljenog od strane prethodnog Visokog predstavnika.

Nespremnošću da sudjeluju u bilo kakvom radu državnih institucija i nepriznavanjem legitimne odluke visokog predstavnika, političko vodstvo Republike Srpske podriva demokratske državne strukture BiH i njen Ustav kako je predviđeno Daytonskim sporazumom, čime je opća stabilnost zemlje i cijele regije ugrožena. Nedavne prijetnje srpskog člana Predsjedništva BiH o odcjepljenju RS-a, formiranju vojske RS-a, jačanju policijskih snaga RS-a vojnom opremom i ukidanju institucija na državnoj razini izravna su i kratkoročna prijetnja demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini.

Osim što izražavamo duboku zabrinutost, željeli bismo istaknuti i konkretnu mjeru koju bi Evropska komisija mogla poduzeti kao odgovor na bojkot.

Uredba 2018/0247 (COD) o uspostavi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) predviđa odredbe o uvjetovanosti finansiranja povezane s učinkom zemlje na reformama u području vladavine prava, temeljnih prava i demokratskih institucija, navodeći da bi u slučaju značajne regresije ili upornog nedostatka napretka u područjima obuhvaćenim pristupom “prije svega temelja”, opseg i intenzitet pomoći trebao biti sukladno tome moduliran.

Praktična implikacija trenutnog bojkota je da su nemoguće sve značajne reforme ili napredak u procesu pristupanja BiH, a zapravo znači blokadu reformi i pogoršanje u temeljnim područjima.

Budući da Republika Srpska također ima koristi od finansiranja iz fonda IPA III, mišljenja smo da bi ovaj bojkot trebao potaknuti relevantne odredbe Uredbe 2018/0247 (COD).

Budući da Uredba 2018/0247 (COD) ne predviđa nikakav konkretan postupak kojim bi Evropski parlament mogao pokrenuti takvu obustavu sredstava, apeliramo na vas da ovim dopisom razmotrite obustavu svih sredstava iz fonda IPA III iz kojih je Republika Srpska izravni i jedini korisnik, dok se bojkot ne ukine.

Obustava sredstava mogla bi poslužiti kao važan politički signal Evropske komisije u ovoj političkoj krizi. Vjerujemo da je u interesu stanovništva BiH, kao i evropske budućnosti zemlje, što naša Unija šalje snažan signal političkom vodstvu Republike Srpske kao odgovor na njihov nedemokratski i neopravdan potez.“

Komentariši