U Beogradu počelo obilježavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u oktobru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom Josipa Broza Tita.

Srbija će ugostit delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija (Miloš Milivojević / Tanjug)

11 Oct 2021

Obraćanjima predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Beogradu je u ponedjeljak počeo dvodnevni Samit kojim se obilježava šest desetljećaa Pokreta nesvrstanih zemalja.

Samit zajednički organiziraju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svjetski zvaničnici razgovaraju u ponedjeljak i utorak na Beogradskom sajmu, u gradu u kojem je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine, prenosi Tanjug.

Alijev se učesnicima skupa obratio videolinkom.

Delegacije iz 105 država

Prethodno su Vučić te ministri vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Jeyhun Bayramov, dočekali zvanice.

Beograd je u ponedjeljak i utorak domaćin samita Pokreta nesvrstanih, na kojem je učešće potvrdilo više od 100 delegacija.

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković, koji je i domaćin samita, ocijenio je ranije da je to “jedan od najvećih skupova u Evropi, pa i svetu ove godine, naročito u uslovima pandemije” korona virusa.

Srbija će ugostiti delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 učesnika prisustvovat će skupu organiziranom u jednoj od najvećih dvorana Beogradskog velesajma.

U Beograd je u nedjelju doputovao i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Tito, Nehru, Nasser…

Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje-posmatrača u Pokretu nesvrstanih, isto kao i Srbija.

Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 posmatrača.

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u oktobru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsjednik SRF Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji se, uz indijskog predsjednika Javaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nassera, smatra osnivača ovog pokreta.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Lavrov se sastao sa Vučićem u Beogradu

Ministar vanjskih poslova Rusije u Srbiju je doputovao kao gost Komemorativnog skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih.10 Oct 2021

‘Odiseja nesvrstanih’ podsjeća na jedno smjelo i neizvjesno putovanje

Izložene arhivske fotografije prikazuju Josipa Broza Tita tokom putovanja i diplomatskih susreta sa brojnim zvaničnicima Nesvrstanih, poput Nassera, Nehrua, ali i Che Guevare.08 Oct 2021

Samit Nesvrstanih u Beogradu osiguravat će više od 3.000 policajaca

Upravo u glavnom gradu Srbije, tadašnje SFRJ, su se septembra 1961. okupili zvaničnici 25 zemalja na prvoj Konferenciji Pokreta nesvrstanih.09 Oct 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Utjecaj pandemije na lokalne zajednice u Sjevernoj Makedoniji

Pokret nesvrstanih: Lavrov i Cavusoglu se obratili na samitu u Beogradu

COVID-19: U BiH još 51, a u Hrvatskoj šest preminulih

Lavrov i Vučić razgovarali o energetskoj krizi i situaciji u regiji

POPULARNO

NI: Vodi li sukob između Irana i Azerbejdžana regionalnom požaru?

Toma Zdravković – posljednji jugoslovenski mit

MIŠLJENJA

Novi Sad: Prijestolnica kulture ili nacionalistička palanka

Bivši agent: Kim formirao timove za ubijanje kritičara i protivnika

Komentariši