Merkel poručila Izraelu da ne ‘izgubi iz vida’ rješenje o dvije države

Ne smijemo izgubiti iz vida pravo Palestinaca da imaju priliku na život; ne treba ni pod kojim okolnostima izgubiti iz vida pitanje rješenja o dvije države, kaže njemačka kancelarka.

Angela Merkel u posjeti nacionalnom spomeniku Yad Vashem (EPA)

11 Oct 2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak Izrael da ne “izgubi iz vida” potrebu za uspostavljanjem palestinske države, tokom završetka svoje dvodnevne oproštajne posjete.

Govoreći u jednom izraelskom istraživačkom centru, pozdravila je historijske diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i četiri arapske zemlje – na čelu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je navela da sporazumi, poznati kao Abrahamovi sporazum, nisu izbrisali potrebu da Izrael postigne mirovni sporazum s Palestincima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Ne smijemo izgubiti iz vida pravo Palestinaca da imaju priliku na život. Zato ne treba ni pod kojim okolnostima, čak i kada postaje sve teže zbog naselja, izgubiti iz vida pitanje rješenja o dvije države”, izjavila je Angela Merkel na jednom panelu na Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu.

Podrška rješenju o uspostavljanju dvije države bila je jedna od ključnih “tačaka sporenja” s izraelskim rukovodstvom tokom njenih 16 godina mandata.

Bennett odbacio pregovore s Palestincima

Pristalice Abrahamovih sporazuma, čiji je posrednik bila administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrde da su oni pomogli otklanjanju dugogodišnjeg uvjerenja da Izrael ne može uspostaviti veze s arapskim svetom prije nego što postigne sporazum sa Palestincima.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett, pripadnik tvrde linije, koji se protivi palestinskoj državi na teritoriji koju je okupirao Izrael, odbacio je mirovne pregovore s Palestincima.

Umjesto toga se zalaže za, kako kaže, pragmatičniji pristup poboljšanju životnih uslova Palestinaca kao načinu za smanjenje tenzija.

Angela Merkel je pozdravila Bennettove namjere, ali je istakla da takav pristup neće biti dovoljan.

“Mislim da tako dugotrajno pitanje [sukob s Palestincima] neće nestati sa dnevnog reda, čak i ako dođe do poboljšanja odnosa sa susjednim arapskim državama“, izjavila je kancelarka.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Kako su Palestinci prkosili fragmentaciji

Analitičari i aktivisti kažu da su protesti u maju 2021. označili prekretnicu u palestinskoj mobilizaciji i jedinstvu.06 Oct 2021

Traume palestinske djece zbog izraelskih kućnih racija

Grupe za ljudske prava i pedijatri kažu da izraelske racije imaju velike posljedice po mentalno zdravlje palestinske djece.23 Sep 2021

Kašika, simbol palestinskog otpora poslije bjekstva iz zatvora

Kada je šestero Palestinaca pobjeglo iz izraelskog zatvora, na društvenim mrežama su objavljene fotografije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju.18 Sep 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Duterte čestitao Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi

Austrija dobila novog kancelara, Schallenberg položio zakletvu

Premijerka Tunisa imenovala novu vladu u jeku krize

Kina tvrdi kako SAD ometa rusko-evropsku saradnju

POPULARNO

Lavrov i Vučić razgovarali o energetskoj krizi i situaciji u regiji

NI: Vodi li sukob između Irana i Azerbejdžana regionalnom požaru?

U Beogradu počelo obilježavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih

Toma Zdravković – posljednji jugoslovenski mit

Komentariši