Mediji: Rat Kine i Amerike mogao bi dovesti do kraja svijeta

Izbijanje sukoba između velikih sila bila bi katastrofa, jer postoje naznake o mogućem uvlačenju Kine i SAD-a u rat bez ikakvog planiranja, piše ‘The National Interest’.

Kina nastoji postati globalna sila, što predstavlja prijetnju za američku nacionalnu sigurnost (Reuters)

19 Apr 2021

Članak objavljen na web stranici The National Interest upozorio je na mogućnost izbijanja rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine te na katastrofalne posljedice koje bi to moglo imati na globalnom nivou.

Kolumnista Sebastien Roblin, u tekstu objavljenom na web stranici pod naslovom “Zašto bi veliki rat između Kine i Amerike mogao dovesti do kraja svijeta?”, navodi kako nema sumnje da bi izbijanje rata između velikih sila bila katastrofalna stvar, koju treba izbjegavati, te kako postoje naznake o mogućem uvlačenju Kine i SAD-a u rat bez ikakvog planiranja.

U članku se skreće pažnja na neugodnu napetost u odnosima dvije velesile, gdje se ističe da je jedna od njih čvrsto etablirana kao vojna sila, nakon desetljeća vođenja Hladnog rata, a druga je rastuća sila, željna povratka svoje regionalne hegemonije.

Američkih 1.350 bojevih glava, naspram 45 kineskih

Roblin u tekstu detaljno objašnjava vojne sposobnosti Kine i SAD-a, pravi usporedbu između njihovih vojski i naprednih vojnih sposobnosti te područja superiornosti svake od njih.

Ističe da obje zemlje posjeduju napredno oružje, ogromne vojske i nuklearno oružje, što bi posljedice izbijanja rata između dvije države učinilo velikim pitanjem na globalnom nivou.

Prema Udruženju za kontrolu oružja (ACA), SAD prednjači po pitanju broja nuklearnih bojevih glava u odnosu na Kinu, sa 1.350 bojevih glava u odnosu na 45 kineskih.

Srećom, uprkos dubokim razlikama u političkim sistemima dvije zemlje, Kina i SAD nisu međusobno toliko neprijateljski nastrojene, kao što je to slučaj između Zapada i nekadašnjeg Sovjetskog saveza, već, zapravo, imaju visok stepen ekonomske međuzavisnosti.

Ipak, historijski podaci ukazuju na to da često postoji rizik od izbijanja rata kada rastuća sila dovede u pitanje prevlast postojeće velesile.

Između Pekinga i Washingtona postoje duboka neslaganja oko pitanja globalnog upravljanja te, također, imaju mnogo razloga za međusobno nepovjerenje, navodi autor.

Prema Roblinu, poprište najveće napetosti između SAD-a i Kine su vode Tihog okeana, budući da Peking pridaje veliku važnost potiskivanju američkih brodova daleko od lanca umjetnih otoka koje je sagradio u Južnokineskom moru, kako bi predstavljali strateške vojne tačke.

Desetljećima će biti potencijalni vojni protivnici

Sjedinjene Američke Države i većina zemalja svijeta smatraju da su to međunarodne vode te da svako ima pravo na plovidbu njima.

Američka mornarica nastavlja slati razarače i krstarice u patrole, nazivajući to “slobodom pomorske plovidbe”, kako bi održala svoje prisustvo u tim međunarodnim vodama.

U članku se zaključuje da će Kina i SAD vjerovatno u narednim desetljećima gledati jedna na drugu kao na potencijalne vojne protivnike.

Međutim, ako svojim odnosima budu upravljale mudro i oprezno, možda neće morati ući u stvarno vojno sučeljavanje.

Također, sposobnosti dvije zemlje će igrati važnu ulogu u tome kako će se doživljavati njihov globalni utjecaj.IZVOR: THE NATIONAL INTEREST


POVEZANE

Kina: Borbene vježbe nadomak Tajvana uoči posjete američke delegacije

Kineski funkcioner izjavio je da vojni manevri predstavljaju odgovor na miješanje stranih oružanih snaga na Tajvanu.14 Apr 2021

Biden i Suga: Zajedno se suočiti sa izazovima Kine na Pacifiku

Američki predsjednik razgovarao je sa japanskim premijerom, prvim stranim liderom kojeg je primio u Bijeloj kući od početka mandata.17 Apr 2021

CIA o porijeklu Covid-19: Kinezi nisu iskreni

Američke obavještajne službe ne isključuju opciju da je došlo do incidenta u kineskoj laboratoriji čime je počela epidemija korona virusa u Wuhanu.15 Apr 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Tajvan odbija pritisak Kine

Vulkan na Kanarskim otocima izbacio nove rijeke lave

Raseljeni u Mozambiku čekaju da se vrate kući

Stražari ubili šest osoba u prihvatnom centru za migrante u Libiji

POPULARNO

Lavrov i Vučić razgovarali o energetskoj krizi i situaciji u regiji

Toma Zdravković – posljednji jugoslovenski mit

MIŠLJENJA

Samoubistvo vojnika Milenkovića, najtiši pucanj u JNA

Komentariši