FRANJEVCI BOSNE SREBRENE ZA ‘7PLUS’: SRPSKI NAROD JE BOLESTAN, TO OSLIKAVA VLAST U RS-U I SRBIJI

Mehmed Sultanović 10/10/2021

Gost večerašnje emisije „7plus“, bili su Franjevci Bosne Srebrene, Ivo Marković, Ivan Nujić i Mirko Majdandžić.

Sa Franjevcima Bosne Srebreme govorili smo o historiji i državnosti Bosne i Hercegovine, sve češćim nasrtajima na nju, ali i o svemu onome što ona predstavlja.

Marković je na početku kazao da su Franjevci prije 750 godina došli iz Italije. Kako kaže poslani su od Pape, jer su katolici na ovim prostorima bili ostavljeni bez vjerskih poglavara.

  • Oni su došli da korigiraju vjeru naroda. Svećenici su u to doba bili povučeni, kako bi Bosna bila optužena da je heretična. Time bi došli Mađari, čime bi krenula okupacija Bosne. To je jedan od razloga dolaska tadašnjih Franjevaca i evo, zadržali smo se do dana današnjeg, i još ćemo. Ono što je važno, jeste to da su Franjevci svoje nasljednike odgajali iz Bosne. Školovali su ih u Italiji i Mađarskoj kako bi mogli služiti u Bosni. I tako smo postali najstarija organizacija u Bosni – kazao je Marković

Ivan Nujić je kazao da su Franjevci opstali zahvaljujući iskrenom odnosu i iskrenošću. Kako kaže uvijek su živjeli u miru čija god da je vlast bila.

  • Zanimljivo je kazati da je kraljica Katarina simbol ujedinjavanja naših identiteta. Ona je politička figura s kraja bosanskog srednjovjeklja. Ona ujedinjuje sve naše sporazume i nesporazume. Slobodno možemo kazati da je ona znak jedinstva bosanskoherecegovačke nacije. Nažalost, ne zna se tačno gdje joj je grob, pokopana je u Rimu. Ono što je zanimljivo vezano za nju, jeste to da je njen otac bio bosanski krstjanin, a njena djeca muslimani. Svi u sebi nosimo bosanstvo i hercegovstvo. Svi smo pomalo kršćani i muslimani. Po mom viđenju i moje mišljenje jeste to da su bosanski muslimani dosta drugačiji od muslimana kako na Zapadu, tako i na Istoku. Upravo to je ono što nas sve skupa ujedinjuje – rekao je Nujić.

Fra Mirko Majandžić je kazao da je Bosna i Hercegovina specifična zemlja po mnogo čemu.

  • Da bi mogao živjeti, djelovati, opstati u ovoj zemlji, moraš je prvo voljeti, mi smo dokaz tome. Ako ja volim ovu zemlju iz čista srca, nije problem ko će je još voljeti. Ono što mnogi ne znaju jeste to da su stotinama godina prije, kada bi studenti iz Bosne išli na školovanje na Istok ili Zapad, nije im se davao križić, nego komad zemlje. U vrećicu bi se stavio komad zemlje i kazavši: „ Sine završi školu i vrati se. Ovo je amajlija, ova zemlja će tebe čuvati“ slati su na školovanje – naveo je Majandžić.

Govorio je i o sve češćim nasrtajima na postojanost ove zemlje, kazavši da u Franjevačkom muzeju, u Fojnici ima preko 3000 dokumenata samo iz osmanskog perioda, koji govore o postojanosti Bosne, ali i o zajedništvu i suživotu u Bosni.

  • Ovdje nikad nije bilo lahko živjeti, to je tako kroz historiju. Narod koji je živio i koji živi u Bosni je čestit i pošten narod. Evo, danas imamo mnogo primjera gdje vidimo da dosta naših sugrađana ide raditi u zapadne zemlje. Svjesni su i oni znaju da tamo nije jednostavno živjeti. Mnogo se radi, kažem, da su sa toliko energije sa koliko tamo rade, ostali ovdje, vidjeli bi da se može uspijeti i u Bosni. Bosna je država koja ima svoju prošlost, sadašnjost, koja je zaista teška, ali ima i svoju budućnost, to slobodno mogu kazati. Ima mnogo onih, koji joj ne žele dobro, ali će opstati, to govorim kao svećenik i vjernik. Znam da je Bog na strani dobrih i pravednih, a Bosna je puna takvih ljudi – dodao je Majandžić.

Na pitanje o budućnosti Bosne, Marković je kazao da bi Evropa bi dopustila podjelu Bosne kada bi znala da će to donijeti mir. Osvrnuo se i na velikosrpsku ideologiju, koja se kako kaže mora što prije zaustaviti.

  • Imamo veoma moćnu velikosrpsku ideologiju, koja je pokrenula ove ratove, vodila ratove, napravila genocid. To su veoma opasni elementi, najbitnije je da se zaustavi agresivna velikosrpska ideologija. Ona je pokretač svih negativnih energija u Bosni, na Kosovu, Crnoj Gori. Smatram da će iza svih ovih problema Bosna izaći kao stabilna država.
  • U Bosni se dogodio genocid i taj genocid je konkretno napravila velikosrpska ideologija. Ta ideologoija je motivirala svoj imperijalizam u tolikoj mjeri da je bila spremna počiniti genocid i nad Hrvatima i nad Bošnjacima i nad Albancima i djelimično je i napravila. Ta ista ideologiija je na vlasti u RS-u i Srbiji. Veliki dio srpskog naroda treba liječiti, jer su birali te ljude. I ovo što se vrši pritisak na taj narod, treba vršiti još više kako bi krenuli putem ozdravljenja. Isto je urađeno i sa Nijemcima poslije Drugog svjetskog rata. Samo treba zaustaviti velikosrpsku ideologiju i većina Srba će prihvatiti Bosnu kao svoju zemlju. Bosna ovakva funkcionira, problemi su tamo gdje ih generira velikosrpska ideologija – poručio je Marković

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši