Austrija dobila novog kancelara, Schallenberg položio zakletvu

Alexander Schallenberg je na mjestu kancelara zamijenio Sebastiana Kurza, koji je, pod pritiskom istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, podnio ostavku.

Alexander Schallenberg je novi austrijski kancelar (EPA)

11 Oct 2021

Alexander Schallenberg položio je u ponedjeljak zakletvu pred predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, čime je postao novi kancelar Austrije.

Schallenberg je na mjestu kancelara zamijenio Sebastiana Kurza, koji je, pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, podnio ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurzu.

Zeleni izvršili pritisak na Kurza

Kurzova odluka da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju znači da će vladajuća koalicija konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) i Zelenih opstati.

Čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer kazala je da Schallenberg nije upleten u korupcijsku aferu i da može voditi Vladu.

Zeleni su dali do znanja da će srušiti 35-godišnjeg kancelara u glasanju o povjerenju u utorak u Parlamentu ako se ne povuče.

Kurz tvrdi da nije kriv, ali je odlučio odstupiti jer osjeća odgovornost prema zemlji.

Kurz je među nekoliko ljudi koji su pod istragom zbog optužbi da je državnim novcem plaćano pozitivno medijsko izvještavanje dok je bio ministar vanjskih poslova 2016. godine.

Kurz želi ostati vođa svoje stranke i preći u Parlament kao vođa kluba zastupnika.

Michael Linhart novi šef diplomatije

Aktuelni ambasador Austrije u Francuskoj Michael Linhart zamijenit će novog kancelara Schallenberga na mjestu šefa austrijske diplomatije.

Linhart je rođen u Ankari, a od augusta 2018. godine službuje kao ambasador Austrije u Francuskoj.

Prije odlaska u inostranstvo bio je četiri i po godine generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova te prethodno vanjskopolitički savjetnik nekadašnjeg kancelara Wolfganga Schussela.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši