Rim: Uhapšeni lideri ekstremno desne stranke nakon antivakserskih nereda

Advokat iz Demokratske stranke s lijevog centra rekao je da će njegova stranka u ponedjeljak predložiti ukidanje skupina koje promiču neofašističke ideologije.

Policija je saopćila da je u antivakserskim sukobima ozlijeđeno 38 policajaca  (EPA)

10 Oct 2021

Italijanska policija objavila je u nedjelju da je uhapsila 12 osoba, uključujući lidere ekstremne desničarske stranke Forza Nuova nakon nereda u Rimu dan ranije zbog vladine mjere po kojoj će zdravstvena zelena propusnica biti obavezna za sve radnike.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice italijanske prijestolnice u subotu protiveći se toj mjeri. Neki su se pokušali probiti pokraj policajaca u oklopima koji su čuvali ured premijera Marija Draghija, dok je odvojena skupina upala u sjedište sindikata CGIL i demolirala urede, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Deseci demonstranata preko noći su pokušali provaliti u hitnu službu rimske bolnice Policlinico Umberto I gdje je jedan od njih zadržan za liječenju.

Zdravstveni radnici bili su primorani zabarikadirati se, rekao je šef hitne pomoći Francesco Pugliese novinarima u nedjelju.

COVID propusnice

Draghi je propusnicu – digitalni ili papirnati certifikat koji dokazuje da je njezin vlasnik primio barem jednu dozu vakcina, ima negativan test ili se nedavno oporavio od COVID-a 19, predstavio na ljeto radi suzbijanja zaraze i kako bi potaknuo ljude da se vakcinišu.

Certifikati su u početku bili potrebni za ulazak u kulturne i rekreacijske prostore, ali se postupno širila njihova upotreba. Vlada je propusnicu prošli mjesec učinila obveznom za sve radnike.

Više od 80 posto Italijana iznad 12 godina potpuno je vakcinisano do današnjeg dana.

Prema sistemu zelenih propusnica za radnike, koju su prihvatili sindikati i radnici, radnik koji ne bude imao valjani zdravstveni certifikat od 15. oktobra bit će suspendiran i neće dobiti plaću, ali ga se ne smije otpustiti.

Napad fašističkog odreda

“To je bio napad fašističkog odreda i to je neprihvatljivo”, rekao je predsjednik CGIL-a Maurizio Landini u nedjelju, obraćajući se pristašama ispred ureda sindikata u Rimu.

Nerede su osudili mnogi, a među njima i Matteo Salvini i Giorgia Meloni, čelnici desničarske Lige i stranke Braća Italije.

Policija je saopćila da je u antivakserskim sukobima ozlijeđeno 38 policajaca.

Emanuele Fiano, advokat iz Demokratske stranke s lijevog centra, rekao je da će njegova stranka u ponedjeljak iznijeti parlamentarni prijedlog za ukidanje skupina kao što su Forza Nuova koje promiču ekstremne neofašističke ideologije.IZVOR: AGENCIJE


VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Vulkan na Kanarskim otocima izbacio nove rijeke lave

Raseljeni u Mozambiku čekaju da se vrate kući

Stražari ubili šest osoba u prihvatnom centru za migrante u Libiji

Umro je ‘otac pakistanskog nuklearnog programa’ Abdul Qadeer Khan

Komentariši