SRBIJA NE ODUSTAJE OD RELATIVIZIRANJU ZLOČINA, DOKAZ TOME JE HAPŠENJE VRANJA

Adnan Herco 08/10/2021

Srbija ne odustaje od politike relativiziranja zločina. Posljednji dokaz za to jeste hapšenje Edina Vranja.

Branioci, kažu, ne vide način kojim bi se suprotstavili pritiscima iz RS-a i Srbije, a možda bi bilo drugačije da je bilo pravovremene reakcije. Jedna od njih trebala je biti i iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Edin Vranj se dobro osjeća, ali je i dalje u šoku s obzirom na to da se nalazi u postupku, potvrdio je njegov advokat Boris Zorko. Ranije vođena istraga, kojom se Vranj ne dovodi u vezu s krivičnim djelima, za Srbiju očigledno nije prihvatljiva, pa će nakon 30 dana i dalje biti nepoznanica. Pritvor može biti ukinut, ali i produžen.

  • Ono što jeste veoma, da kažem diskutabilno i kontraverzno jeste što su zapravo svi ti događaji bili temeljno ispitani i učešće gospodina Vranja, ili eventualna veza sa njima, tako da to zaista se pokazuje kao jedna diskutabilna stvar, zašto se nakon jedne sporvedene istrage vodi jedna druga – kazao je Boris Zorko, advokat Edina Vranja.

Zato ispaštaju branioci države, jasno poručuje penzionisani general Armije RBiH Vahid Karavelić. Nešto takvo, kaže, moralo se spriječiti ranije.

  • To što Srbija radi, naravno Srbija je svjesna šta je bila i koji je faktor bila u proteklom ratu, šta je sve radila, zajedno sa vojskom RS-a i ona će na takav način da se brani i takvo nešto neprekidno raditi, ko zna koliko još, i koliko desetina godina – rekao je Vahid Karavelić, penzionisani general Armije RBiH.

Ni sami branioci, kažu, ne vide način kojim bi se suprotstavili takvom maltretiranju. Pod stalnim su pritiskom Tužilaštva RS-a, ali i Srbije.

  • Ono što zabrinjava, odnsono što nam pravi probleme dugo godina je sto se te istrge vode jednostavno, naši šute i tolerišu, to što svaki dan su prisutni inspekori njihovi, a naše Tužilaštvo ne radi nista – kazao je za Hayat Abduselam Sijerčić, predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige Goražde.

Komentariši