Šarović: Dodikov potez je ‘Gadafijevski pokušaj’

Šarović: Dodikov potez je 'Gadafijevski pokušaj'

Foto: Vijesti.ba

Ne stišavaju se reakcije na izjavu Milorada Dodika da je u Republici Srpskoj pokrenut proces čija je suština vraćanja dejtonskih nadležnost, te da će biti povučene odluke o formiranju Oružanih snaga, indirektnim porezima i VSTV-a BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 kako je ovo jedna u nizu neozbiljnih najava i inicijativa, te da će na ovaj način, kako je rekao Republika Srpska postati problem, i unutrašnji, ali i međunarodni.

“Sa ovakvim stvarima zaista možemo da provociramo neke stvari, da postanemo jedna vrsta slučaja. Moje mišljenje je da tako ozbiljna pitanja koja su pomenuta u inicijativi, Oružane snage , VSTV, UIO. Da ih neki pojedinac samo “izbaci”, kao što je u ovom slučaju uradio gospodin Dodik, može samo neozbiljna osoba da takve krupne stvari uradi. To nije pitanje samo za jednog čovjeka i njegovu partiju. I ako nešto takvo pokrećete, morate da imate ozbiljan unutrašnji konsenzus, o tome raspravu moraju voditi i poslanici i parlamenti, a ne da se povedemo za inicijativom jednog čovjeka“.

Šarović kaže da za ovakav potez ako pokrećete, morate imati i podršku prijatelja, te naglašava kako ni Dodik a ni RS, u ovom trenutku nemaju ambijent za takvo nešto.

“To je jedna vrsta Gadafijsvkog pokušaja zbog kojeg ćemo trpiti samo mi, inicijativa će propasti , konsenkvence će da ima društvo. Ljudi, narod , Republika Srpska i ja zaista mislim da je kranje vrijeme da se takve inicijative ne uzimju za ozbiljno i da dožive veliku pažnju i ne vjerujem da će izorditi bilo šta ozbiljno.”, naglašava predsjednik SDS-a.


(Vijesti.ba)

Radović: Avanturizam SNSD-a vodi RS u ekonomski kolaps

Radović: Avanturizam SNSD-a vodi RS u ekonomski kolaps

Foto: FENA

Ova vlast predvođena SNSD-om, nakon što je u proteklih 15 godina gotovo potpuno ekonomski ali i demografski urušila Republiku Srpsku, ponaša se po izreci jednog francuskog vladara “Poslije mene potop – istakao je danas Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

– Ulaziti u avanturizam i donositi Zakon o vojci, Zakon o VSTS i Zakon o indirektnim porezima može dovesti do nesagledivih posljedica po Republiku Srpsku i narod u njoj. Građani se uopšte nisu izjasnili o tome i izabrani poslanici i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj uopšte nemaju mandat za takve političke poteze – poručio je Radović.

Takođe, kaže zamjenik predsjednika SDS-a, ni Izvršni komitet SNSD-a, nakon čijeg zasjedanja su saopštene te odluke, ne može sebi da dodijeli pravo da narod i građane u Republici Srpskoj postavi kao štit za svoje lične interese.

– Veoma bitno pitanje koje se samo po sebi nametnulo je čiju podršku imaju za ovakve hazarderske političke odluke? Koje velike sile, a koje su ujedno garanti Dejtonskog sporazuma, odobravaju ovu politiku? – upitao je Radović čelnike SNSD-a.

On je naglasio da su pojedini parlamentarci EU već najavili sankcije ukoliko se uđe u takvu aktivnost i pitanje je šta će dogoditi nakon toga, saopćeno je iz SDS-a.

– Sankcije koje bi se uvele Republici Srpskoj bi dovele do potpunog ekonomskog kolapsa i sloma i njihovo ukidanje je dugoročan proces koji može da potraje godinama. Prije svega, došlo bi do velike nestašice lijekova i osnovnih životnih namirnica(ulja,brasna,mesa) jer mi nemamo mogućnosti da ih proizvedemo ali i da zadovoljimo potrebe tržišta. Takođe bi došlo do nestašice benzina, ali i do rasta šverca u kojoj bi njegova cijena bila mnogo veća nego sada. Mnoga izvozna preduzeća bi propala jer na domaćem tržištu ne mogu da plasiraju svoje proizvode, dok bi se svi strani investitori ali i banke povukli sa tržišta Republike Srpske – pojasnio je Radović.

On naglašava da bi finansijske sankcije dovele do obustave slanja novca koji nam sada šalje dijaspora jer bi se cijeli sistem zatvorio.

– Isplata plata i penzija budžetskim korisnicima bi takođe bila dovedena u pitanje jer bi se značajno smanjili poreski prihodi. Sve ovo bi bio uvod u veliku nezaposlenost, inflaciju i kolaps budžeta i zaista bismo se našli u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Sve ovo je već jednom viđeno i narod je te štetne posljedice već jednom osjetio na svojoj koži – kategoričan je Radović.

Zamjenik predsjednika SDS je istakao da građani i narod u Republici Srpskoj moraju biti zabrinuti i ne smiju da ćute jer ovakva neodgovorna politika će dovesti do masovnog egzodusa stanovništva i potpunog urušavanja Republike Srpske.

– Sigurni smo da narod ne želi da Republika Srpska bude siromašna kneževina u rukama nekoliko vlastodržaca. Republici Srpskoj je istorijski i poziciono mjesto u Evropskoj uniji, gdje vladaju pravo i demokratija i sa kojom može da razvija svoju ekonomiju jer već sada daleko zaostajemo iza zemalja koje su članice EU – zaključio je Radović.

(Vijesti.ba / FENA)

Dodikovim rušenjem UIO, Federacija bi godišnje imala stotine miliona KM više

Dodikovim rušenjem UIO, Federacija bi godišnje imala stotine miliona KM više

Foto: Vijesti.ba

Replika Srpska trenutnom raspodjelom sredstava preživljava na račun Federacije BiH, a gašenjem UIO to bi prestalo …

Milorad Dodik jučer je ponovo najavio da će Skupština RS povući saglasnost na Zakone o OS BiH, VSTV-u i UiO BiH.

Ovo je posebno zanimljivo kada je u pitanju UIO BiH, za koju bi se moglo reći da bi s prenosom nadležnosti na entitet u svakom slučaju ekonomski profitirala samo Federacija BiH. Naime, Federacije BiH je danas ekonomski uvelikelo jača od RS-a uprkos nepravedoj raspodjeli sredstava od indirektnih poreza koja joj idu na štetu, a u korist RS. O tome svjedoče podaci o uplatama i raspodjeli sredstava sa Jedinstvenog računa UIO.

U predpandemijskoj, 2019. godini na Jedinstveni račun UIO u je uplaćeno skoro 8 milijardi KM (7.986.568.486,00 KM). Od toga:

– uplata Federacije BiH je iznosila preko 6 milijardi KM (6.071.060.812,00 KM);

– uplata RS iznosila je oko milijardu i 700 miliona KM (1.771.467.747,00 KM)

– te Distrikt Brčko oko 144 miliona KM

To znači da Federacije BiH u uplati ima učešće od 76 posto, RS samo 22 posto i Brčko Distrikt 2 posto.

Kada je raspodjela u pitanju FBiH po aktuelnom nepravednom koeficijentu, pripada 64,31 posto, RS 32,14 posto i Brčkom 3,55 posto, iz čega se vidi da Federacija BiH ima za 11,76 posto manju stopu za raspodjelu, dok RS ima veću i to za 9,92 posto, te Brčko također veću za 1,55 posto.

Tako je Federacije BiH samo u 2019. godini na račun UIO uplatila 2,6 milijardi KM više nego što joj je vraćeno raspodjelom, a RS tek 36 miliona KM više nego joj je vraćeno raspodjelom.

Ovo najbolje dokazuje tezu da je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku.

Po primjeru iz 2019. godine vidljivo je da se nepravednom raspodjelom iz Federacije BiH u RS “prelilo” između 750 i 780 miliona KM. Dodaju li se tome ranije godine, govorimo o milijardama KM za koje je Federacija BiH oštećena samo zbog raspodjele u korist RS, pišu Vijesti.ba.

Ovo je i najkonkretniji dokaz da je FBIH postala ekonomski pokretač cijele BiH. Danas Federacija BiH od svojih upata u suštini finansira ne samo sebe već i državu, Brčko Ditrikt i sve povrate poreza.

Ako Dodik krene putem rušenja UIO jasno je da će to dovesti, prije svega RS u nezavidnu situaciju. S druge strane, sa dodatnim stotinama miliona KM u FBIH bi se mogle formirati i opremiti zavidne Oružane snage.


D.N.

(Vijesti.ba)

Topić: Građani u RS nisu spremni na izolaciju i sankcije

Topić: Građani u RS nisu spremni na izolaciju i sankcije

Foto: N1

Analitičarka Tanja Topić kaže kako je najava Milorada Dodika nastavak hazardarske politike, gdje se testira i crvena linija, ali pokušava testirati i isporovocirati međunarodna zajednica.

Topić naglašava kako je odluku o neradu u institucijama BiH smatrala besmislenom, dok novu inicijativu Dodika smatra suludom.

“Pokušava da se vidi kako će oni reagovati na tu novu vrstu prijetnji koje dolaze iz Republike Srpske. Mislim da bi ova odluka , ukoliko se donose nanijeti najviše štete entitetu Republika Srpska i najviše štete samim građanima koji žive ovdje, jer mislim da je ono što bi moglo uslijediti, a to su sankcije i izolacija nešto što je malo ko od građana ovog entiteta spreman u ime sulude politike jednog čovjeka ili nekolicine njih da snosi.”

Topić dodaje kako je pogrešno i zloupotrebljavati Narodnu skupštinu, ali da to nije prvi put da to čini lider SNSD-a.


(Vijesti.ba / N1)

Komentariši