LEŽIMO NA VODI, A POPILI SMO 50 MILIONA KM UVOZNE FLAŠIRANE VODE, A MLIJEKA 20 MILIONA: O POSKUPLJENJIMA ZA HAYAT GOVORE JAŠARSPAHIĆ, GAVRAN I BAGO

Admir Jamaković 08/10/2021

Cijene osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata posljednjih mjeseci mijenjaju se gotovo svakodnevno.

Hayat

Ima li kraja poskupljenima i kako im stati ukraj, bila je tema večerašnje emisije „7 plus“ Hayat TV. U isto vrijeme plate i penzije su na istom nivou, pa poskupljenja ugrožavaju egzistenciju sve više građana Bosne i Hercegovine.

O ovome su za Hayat govorili Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, Igor Gavran, ekonomski analitičar te Marin Bago, predsjednik Udruženja „Futura“ iz Mostara.

Na pitanje da li je porast cijena opravdan, Gavran je kazao da jeste, ali samo za dio proizvoda.

  • Ne može utjecati na cijenu plina, vrlo malo možemo utjecati na ulaznu cijenu goriva ili nekih drugih uvoznih proizvoda. Kada je riječ o domaćoj proizvodnji, postoji dio gdje se može utjecati da se smanje troškovi domaćih proizvođača odgovarajućim mjerama podrške poljoprivrednicima i drugima – kaže Gavran.

Dodaje da je dodatni problem svih poskupljenja što je veliki dio tih proizvoda stranog porijekla.

  • Tako da sav novac koji platimo odlazi iz BiH, najveći dio njega nepovratno, što dodatno pogoršava situaciju – naveo je Gavran.
Igor Gavran i Marin Bago

Bago je istakao da su potrošači prepušteni sami sebi.

  • Pola potrošačke košarice jedne obitelji ide za hranu. To je malo problematično. Nema zemlje gdje je se pola iznosa potrošačke košarice daje za hranu. Cijene hrane su skuplje nego u Hrvatskoj, Njemačkoj, Americi… Pitanje je šta se nama dešava. Odgovor je vrlo jednostavan, mi uvozimo 80 posto hrane. Dakle, ne kontroliramo ništa. BiH ima poljoprivredno zemljište toliko da bi mogla hraniti 25 miliona ljudi, a mi za 2,5 miliona uvozimo 80 posto hrane. Jasna je propast aktualne politike, neučinkovita po pitanju subvencija, robnih rezervi… – naveo je Bago.

Kaže da bismo mogli, naprimjer, blokirati krompir pri uvozu, ali ne znamo koliko imamo svoga.

  • Ne možemo koristiti mehanizme koji su napravljeni za sav normalan svijet. Jednostavno, mi se ne uklapamo. Grešaka je milion, ne koristimo mehanizme koje možemo i trebamo i ovo su sve posljedice – pojasnio je Bago.

Za ovisnost BiH o uvoznim robama svi snosimo krivicu, smatra Jašarspahić.

Mirsad Jašarspahić
  • U Privrednoj komori FBiH smo to više puta isticali i ne smijemo nikada prestati. Ako govorimo o vodi, u pet mjeseci ove godine samo u FBiH naši ljudi su popili 50 miliona uvozne flaširane vode, a 20 miliona mlijeka i mliječnih proizvoda. To su oni proizvodi koje mi možemo imati ovdje. Moramo se vratiti na osnovnu školu, da svi saznamo posljedice ako uzmemo uvozno mlijeko i vodu. Samo u prehrambenim artiklima se uveze od pola mlijarde  – kazao je Jašarspahić.

Dodao je da izlaza iz ovakve situacije nema preko noći nego da moramo raditi godinama da bismo pozicionirali domaću proizvodnju kao prioritetnu u BiH, da ekonomija ne bude zavisna na ovakav način.

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši