DR. ESAD BAJTAL : ŠTA GOD DA DODIKA ZADESI, VUČIĆ NEĆE PRSTOM MRDNUTI DA GA SPASI !

-Sankcije bi trebale donijeti promjene! U normalnom svijetu sankcije se podrazumijevaju i prećutno sprovode! Onaj ko krši Dejton i ko radi protiv svog potpisa i svih bjelosvjetskih potpisa treba biti sankcionisan! Lideri bi trebali na crnu listu!, ističe u intervjuu za Face Tv ugledni sociolog dr. Esad Bajtal.

-Dodik priča o slovu i duhu Dejtona, a gazi i slovo i duh Dejtona! Nisu Dodiku Amerikanci glavni problem! Njegovo „nema te sile“ treba prevesti na „malo morgen“! Milošević je govorio „malo morgen“ i kako je prošao?! Dodik se prividnom odbranom od sankcija brani od građana i opozicije! Napravio je probleme unutar entiteta! Boji se nezadovoljstva koje je naraslo u Banjoj Luci! Boji se i zato ide na kartu ili – ili! U situaciji ili – ili nema bježanja!

Kada stavite u kutiju hrta i pacova, pacov ne čeka da bude napadnut nego napada! Dodik je pacov koji napada! Ti napadi su izraz njegovog straha! Nada se da će ga spasiti Beograd i Moskva! Neće ga spasiti! Vučić pušta Dodika da govori umjesto njega, kao što je Šešelj govorio umjesto Miloševića! Šta god da Dodika zadesi, Vučić neće prstom mrdnuti! Dodik se pokušava upisati u srpsku historiju kao prvi Srbin! Istupa samo s nemogućim zahtjevima, prijetnjama, ucjenama! To nije politika! On se odrekao politike! Sad sve čini silom! Nije problem što BiH napadaju i jedni i drugi, problem je što je treći lažno brane! Logika govori da i jedni i drugi uzajamno funkcionišu! Mi plaćamo da nas lažno brane! Revizija je bila zabijanje eksera u leđa vlastitom narodu! Osudili su nas na siromaštvo! Nema čovjek za hljeba, a kamoli za nešto oko hljeba! Osuda na dugo i tiho umiranje koja traje već 30 godina gora je od smrtne presude! Ne mogu shvatiti da međunarodna zajednica nije vidjela i ne vidi kako je sve opljačkano! Međunarodna zajednica očito ima neki interes u tome!

Kad međunarodnoj zajednici bude odgovaralo da se stvari promijene, oni će ih promijeniti preko noći! I rat su zaustavili preko noći! Zašto ga nisu spriječili?! Očito nekome u Evropi treba rat! Evropa je mirno gledala kako se kod nas sve topi u krvi! Mirno su gledali kako se ruše principi s kojima nas sad ta ista Evropa uslovljava! Može biti rat pet dana! To je dovoljno da više nema pitanja odakle nekome neko bogatstvo! Ko ima pravo da nas stavi među tri najjadnije zemlje svijeta! BiH je bogata zemlja siromašnih građana! Naše siromaštvo je vještačko i nametnuto! Opljačkani smo!

Covid spašava političare posljednjih godinu dana! Spremni su uraditi sve ako ne uspiju sve da nas otjeraju iz zemlje! Demokratska vlast treba da se stidi straha svojih građana! Iz ove zemlje se ne odlazi, iz ove zamlje se bježi, jer je opasno!

Izbori bi davno pokazali da stvari ne stoje dobro da nema izbornog inžinjeringa! Izbori su lažirani! Izbori nisu zbir glasova nego zbir njihovih krađa! Kosovo je pokazalo nešto što se ovdje nije znalo pokazati! Albanci su nam pokazali kako se brani vlastita zemlja! Pristali smo da nas podijele i sad plaćamo cijenu, zaključuje na kraju dr. Bajtal!

(Kliker.info-Face TV)

Komentariši