DA LI NAM JE BOLJE NEGO PRIJE 10 GODINA, ANALIZIRALI SMO RAST CIJENA I PRIMANJA: POVEĆAJTE PLAĆE I PENZIJE PA ĆE BITI U REDU

Emerin Ahmetasevic 08/10/2021

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini godinama je rasla, ali su paralelno rasle i cijene osnovnih i sporednih životnih namirnica.

Hayat

Kada je Bosna i Hercegovina bila u recesiji 2011. godine, prosječna plaća iznosila je 816 maraka. Ona se blago povećavala i izlaskom iz recesije 2016. godine iznosila je za 20 maraka više. Zvanični podaci kažu da je prosječna plaća krajem 2020. godine iznosila 956 KM.

Rasle su i penzije. Godine 2011. najniža penzija u Federaciji BiH iznosila je 310 maraka, 2016. godine 326 maraka, a prema najnovijim informacijama za ovaj mjesec, ona je 382 maraka.

Cijene osnovnih životnih namirnica su varirale. Generalno zbog recesije, sve je bilo skuplje 2011. godine. Naprimjer, prosječna cijena bijelog brašna iz 2011. godine pala je za gotovo 40 feninga po kilogramu. Kada se pogleda cijena ulja iz 2016. i danas, ona je viša za pola marke po litru. Gotovo sve osnovne životne namirnice rasle od 2016. godine do danas.

  • Cijena mesa je porasla i rasla je, ali s obzirom na to da je porasla cijena voća i povrća, ljudi se odlučuju za meso, da se mogu više najesti – kaže mesar Elvir Hadžiosmanović.

Trgovkinja Merima Osmanagić navodi da su godinama cijene voća i povrća rasle.

  • Isto kupuju kao i prije, nikakve razlike nema. Ko je mogao prije, kupuje i sada. Nema razlike. Malo jeste skuplje, ali u principu kupuju koliko ko može, ako su prije kilu sad će pola  – kaže Osmanagić.

Pitali smo i kupce – da li misle da su cijene osnovnih životnih namirnica u odnosu na plaće i penzije skupe?

  • To je najgore, sad nisu više iste cijene nego je sve skuplje i ne samo na pijaci nego inače. Može li se to opravdati povećanjem plata i penzija? Može, naravno da može, povećajte penzije i plate i bit će sve ok.
Hayat
  • Cijene su skočile duplo, a penzije su najniže na svijetu. Ovdje su cijene skuplje nego u Turskoj.
  • Penzije su skroz male pa i plate, znam po djeci koliko rade, a ovo je sve katastrofa. Pa kila buranije je 5 KM, cijelu sezonu 7, a sad 5. Tuga, ko to može kupiti, neki su od komentara građana:

Prije nego će recesija krenuti 2009. godine, cijena goriva po litru bila je nešto više od jedne marke. U toku recesija se popela na gotovo 2,5 marke po litru. Već 2016. godine bilježi se pad cijene nafte, i gorivo po litru iznosi manje od 2 marke.

Danas cijene goriva, zavisno od toga da li je dizel ili benzin, kreću se od 2,10 -2,50 KM.

Koliko smo mogli kupiti nekada, a koliko sada? Ako se posmatra odnos povećanja minimalnih penzija i plaće u posljednjih 10 godina, statistika kaže da penzioner danas može kupiti 135 kilorgama brašna više nego prije 10 godina. Oni sa plaćom više od 300 kilograma.

Što se tiče ulja, njega možemo kupiti mnogo manje nego prije pet godina. Isto je i sa pilećim fileom kojem je cijena u posljednjih pet godina rasla.

Što se tiče telećeg mesa, njega u prosjeku za istu plaću i penziju možemo kupiti isto kao i prije 10 godina. Slična situacija je i sa ribom šaran.

Drastično povećanje cijene bilježe cigarete. U 2011. godini, radnik sa prosječnom plaćom mogao je kupiti 299 kutija cigareta, a ove godine 133 kutije manje.

Ono što dodatno može zabrinuti građane BiH su najave da bi u narednom periodu mogla skočiti cijena energenata, prvenstveno plina, goriva, ali i struje.

(Emerin Ahmetašević)https://www.youtube.com/embed/9KQZHFH5csE?start=7&feature=oembed

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši