Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Kurza i devet njemu bliskih lica zbog sumnje na pronevjeru, primanje i davanja mita.

Sebastiana Kurza će na mjestu šefa Vlade zamijeniti ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (EPA)

09 Oct 2021

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je večeras ostavku na mjestu šefa Vlade, nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Kurzova odluka je uslijedila nakon što je postalo jasno da koalicioni partner Zeleni ne žele sa njim nastaviti rad u Vladi.

“Povlačim se da bih izbjegao haos i kako bi se riješila pat situacija u kojoj se nalazi koalicija; bit ću šef zastupničkog kluba OVP-a u Parlamentu”, rekao je Kurz.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”, dodao je.

Kurz je kazao u izjavi za medije da za svog nasljednika predlaže šefa diplomatije Alexandera Schallenberga, prenosi Reuters.

Schallenberg nije član Narodne partije, koju vodi Kurz, pa bi bio prihvatljiviji za Zelene.

Kancelar izbjegao smjenu

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurza i devet njemu bliskih lica zbog sumnje na pronevjeru, primanje i davanja mita.

Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Kurz je ostavkom izbjegao izglasavanje nepovjerenja što je bilo najavljeno za narednu sedmicu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ponovno na čelu konzervativaca

Kurz je obećao da će Austrijska narodna stanka nastaviti provoditi politiku ograničavanja migracije.29 Aug 2021

Pokrenuta istraga protiv Kurza, on odbacio mogućnost ostavke

Austrijsko državno tužilaštvo za privredni kriminal kancelara sumnjiči za davanje lažnih izjava u vezi sa stranačkim donacijama.12 May 2021

Kurz: Ovo nije sukob kršćana i muslimana

Naš neprijatelj nisu pripadnici jedne vjerske zajednice ili ljudi koji dolaze iz neke određene zemlje, već ekstremisti, kaže austrijski kancelar.03 Nov 2020VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Neredi u Rimu tokom protesta

U Atini protesti protiv rasizma i fašizma

Bojkot iračkih izbora u Kurdistanu kao način borbe

Afganistanke se sada mogu školovati samo na jednom univerzitetu

Komentariši