IOC: ‘Tiha’ molitva Jevreja u Al-Aksi predstavlja provokaciju za muslimane

Izraelski sudija donio je u srijedu odluku bez presedana da “tihe” molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu nisu krivično djelo.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine (Arhiva)

08 Oct 2021

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila je odluku izraelskog suda da “tihe” molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksi u okupiranom istočnom Jerusalemu nisu krivično djelo, javlja Anadolija.

Generalni sekretar IOC-a Yousef Al-Othaimeen rekao je u saopštenju da je ova presuda provokacija muslimana širom svijeta.

“Takve nezakonite odluke predstavljaju napad bez presedana na neotuđiva vjerska prava islamske nacije i njeno naslijeđe, provociranje osjećaja muslimana u cijelom svijetu i kršenje slobode bogosluženja i svetosti svetih mjesta”, rekao je čelnik IOC-a.

Kako je naveo, IOC odbacuje “sve mjere koje je okupaciona sila, Izrael poduzela, a koje utiču na status okupiranog istočnog Jerusalema i palestinsko prisustvo tamo ili nanose štetu islamskim i kršćanskim svetostima.”

Presuda izraelskog suda

Izraelski sudija donio je u srijedu odluku bez presedana da “tihe” molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu nisu krivično djelo.

Islamski zvaničnici i zvaničnici u Jerusalemu osudili su odluku u četvrtak, navodeći da je “odluka izraelskog suda nevažeća” i da je u pitanju “očigledno kršenje islama i svetosti džamije te jasna provokacija na osjećanja muslimana širom svijeta”.

Obično izraelski doseljenici ulaze u kompleks svakog dana ujutro i popodne kroz kapiju Al-Mughrabi, jugozapadno od džamije.

Izraelska policija počela je dopuštati upade doseljenika 2003. godine, uprkos ponovljenim osudama Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu.

Dizanje tenzija u regiji

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse izazivaju eskalaciju tenzija u regiji.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine, u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Sudskim presedanom dopušteno Jevrejima da se mole u Al-Aksi

Direktor kompleksa džamije Omar al-Kiswani smatra da izraelski okupatori snose punu odgovornost za reakcije povodom odluke da se Jevrejima dopusti molitva u Al-Aksi.08 Oct 2021

Više od 60 Palestinaca povrijeđeno ispred kompleksa džamije Al-Aksa

Izraelska policija, pod izgovorom da želi održati sigurnost, sukobila se s Palestincima koji su se okupili na noćnoj molitvi.09 May 2021

Deseci hiljada muslimana obavili bajram-namaz u džamiji Al-Aksa

Vjernici su u džamiju Al-Aksa počeli pristizati već od kasnih večernjih sati da bi u znamenitoj bogomolji jutros bilo nekoliko desetina hiljada muslimana.20 Jul 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Teheran spreman da pomogne u razbijanju ‘opsade’ Libana

Je li Poljska ugrozila ostanak u EU

Žrtve u eksploziji u džamiji u Afganistanu

Pfizer traži dozvolu za vakcinaciju djece od 5 do 11 godina

POPULARNO

Snimak koji je uznemirio Evropu: ‘Fantomke’, palice, pištolji…

Ambasada SAD-a u BiH: Korumpirani pojedinci trebaju snositi odgovornost

Lokalni izbori u Italiji potvrdili evropski trend: Ljevica u usponu

Testovi na antitijela: Šta vam mogu reći, a šta ne

Komentariši